nieuws

Consolidatie van EAS-markt biedt klant zowel voor- als nadelen

Geen categorie

Of de overnamegolf in de aanbiedersmarkt van enterprise application software (eas) altijd positief uitpakt voor klanten, daarover zijn de meningen verdeeld. Grote ICT-spelers groeien in toenemende mate door overnames van kleinere, gespecialiseerde bedrijven. Die ontwikkeling heeft gevolgen voor de eindklanten, en niet altijd in positieve zin.

Zo wordt in de eerste plaats de aanbiedersmarkt steeds kleiner. Met als gevolg een monopolie van een paar grote spelers en gedwongen winkelnering door de eindklant. Een tweede minpunt is dat overstappen naar een andere aanbieder steeds moeilijker wordt doordat klanten afhankelijker worden van hun leverancier. Een derde minpunt is dat door de consolidatie de aanbieder meer met zichzelf en de integratie van zijn nieuwste aanwinst bezig is, dan met het ontwikkelen van software. Innovatie kan dus op de handrem komen te staan.

Er zijn echter gelukkig ook pluspunten. Zo kan de klant in verregaande mate standaardiseren en besparen. Voorts wordt business intelligence steeds meer salonfähig en zal het werken met business intelligence meer en meer ingeburgerd raken. Ten slotte blijven er nog genoeg kleine spelers in de markt over om de eindklant de mogelijkheid te bieden van aanbieder te veranderen.

Bron: Tijdschrift Controlling (oktober 2010)

Reageer op dit artikel