nieuws

‘Dienstverlening belasten in land waar dienst wordt verricht’

Geen categorie

De geldende internationale uitgangspunten voor belastingheffing over inkomen bij grensoverschrijdende dienstverlening vormen een onoverzichtelijke lappendeken. Dat stelde hoogleraar Brian Arnold, benoemd op een gezamenlijke leerstoel van de Universiteit van Tilburg en de K.U. Leuven (België) deze week in zijn inaugurele rede. Arnold stelt voor om belasting te heffen in het land waar de dienst wordt verricht.

De vraag in welk land een internationale dienstverlener belasting moet betalen, is van allerlei (soms willekeurige) factoren afhankelijk, zoals het type dienst en aan wie de dienst wordt verleend. Deze situatie is onwenselijk, vindt Brian Arnold. Hij stelt voor om het land waar de dienst wordt verricht ruimere heffingsrechten te geven.

Het land waar de dienstverlener is gevestigd, zou sneller van heffing moeten afzien. Dit bevordert internationale dienstverlening en leidt tot een eerlijkere verdeling van heffingsrechten tussen landen, aldus de hoogleraar.

Prof. Brian Arnold is voor een jaar benoemd op de PwC International and European Tax Chair, die is gevestigd aan de Tilburg Law School van de UvT. Arnold is emeritus hoogleraar rechten aan University of Western Ontario (London, Canada), senior tax adviser van de Canadian Tax Foundation en adviseur van de the United Nations Committee of Experts on International Cooperation in Tax Matters. Hij studeerde rechten aan Harvard Law School en was consultant bij Goodmans LLP in Toronto, Canada. Hij was docent aan verscheidene Canadese universiteiten en is onder meer gasthoogleraar van de universiteiten van Melbourne en Sydney (Australiё) en de Universiteit voor Economie en Bedrijfswetenschappen in Wenen.

Reageer op dit artikel