nieuws

ERP-software gaat groen rapporteren meer faciliteren

Geen categorie

Naar verwachting zullen steeds meer leveranciers van ERP-software (enterprise resource planning) de komende jaren duurzaamheid in hun systemen rapporteren. Steeds meer bedrijven willen zich immers als groen positioneren.

Het is een ontwikkeling die niet alleen aansluit bij de `groenere` eisen van ERP-gebruikers, maar die ook past bij de ontwikkeling die ERP de afgelopen jaren doormaakte. Was ERP oorspronkelijk vooral gericht op de ondersteuning van de productieprocessen, vanaf de jaren `90 kwam daar verandering in. ERP biedt vandaag de dag ook best practices aan voor marketing en verkoop in CRM-modules. Evenmin is de ondersteuning van de financiële administratie tegenwoordig beperkt tot de administratie van transacties, maar wordt ERP ook ingezet voor business intelligence en personeelsbeleid.

ERP breidt zich echter ook steeds meer uit buiten de organisatiegrenzen: zo zal data-integratie tussen partijen in de supply chain veel aan terrein winnen. En nu ook duurzaamheid: de integratie van people, planet en profit in de informatiesystemen. Sustainability software staat echter nog in de kinderschoenen: wel zijn er al applicaties op gebied van CO2-uitstoot registratie of arbo- en milieurapportage. Deze zijn echter nog niet geïntegreerd.

Bron: Tijdschrift Controlling (oktober 2010)

Reageer op dit artikel