nieuws

Ex-ziekenhuisdirecteur wil meer dan balkenendenorm

Geen categorie

Claudia Zuiderwijk, ex-directeur van de Tergooiziekenhuizen, heeft zich als kandidaat-directeur van het GVB, het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf, teruggetrokken. Zij zou meer hebben willen verdienen dan de balkenendenorm, net als in haar vorige functie als directeur van een ziekenhuis.

Kritiek
De gemeente Amsterdam is enig aandeelhouder van het GVB en hanteert voor deze functie 'in principe' de balkenendenorm. Het GVB is sinds december 2009 op zoek naar een opvolger van de opgestapte algemeen directeur. De oud-directeur verdiende bijna 270.000 euro per jaar, maar toen dat bedrag in 2007 bekend werd, ontstond daarop veel kritiek.

Salarisplafond
Sindsdien houdt Amsterdam zich bij nieuwe aanstellingen aan de balkenendenorm, die inhoudt dat iemand in een publieke functie 'in principe' niet meer mag verdienen dan de minister-president: 180.000 euro. Dit salarisplafond geldt ook voor de GVB-directeur, zo bevestigde B&W in juni dit jaar op vragen over de vacature van SP-raadslid Laurens Ivens.

Uitzondering
Het Amsterdams college waarschuwde de gemeenteraad wel, dat 'niet valt uit te sluiten' dat door het maximumsalaris 'geen voldoende gekwalificeerd bestuurder geworven kan worden'. Daarom wilde het college geen harde garantie geven dat er later niet toch zal worden afgeweken van de norm. 'Uiteraard vindt dan zorgvuldige afweging plaats en nauw overleg met de raad van commissarissen.'

Helft
Uit onvrede over deze mogelijke uitzondering op de norm, solliciteerde de SP-er Ivens zelf op de functie, waarbij hij aangaf het voor de helft van de balkenendenorm te willen doen: 90.000 euro. De sollicitatie was volgens hem niet ludiek bedoeld en wethouder Gehrels liet hem inderdaad solliciteren. Uiteindelijk koos de raad van toezicht echter voor oud ziekenhuisdirecteur Claudia Zuiderwijk. Ook de Ondernemningsraad stemde met haar kandidatuur in. Uiteindelijk heeft zij zich tijdens de salarisonderhandelingen teruggetrokken.

Zakkenvuller
SP-fractievoorzitter Laurens Ivens reageert tevreden op het afketsen van de beoogd directeur. 'Hiervoor is de balkenendenorm precies bedoeld: het buiten de deur houden van zakkenvullers. Het gaat om een publieke functie, die moet worden vervuld door iemand die niet vooral om de eigen portemonnee denkt. Het geld kan beter aan het openbaar vervoer besteed worden dan dat het in de zakken van de directeur verdwijnt.'

Uitzondering
VVD-fractievoorzitter Robert Flos is teleurgesteld. Maar ook Flos wil dat Amsterdam vasthoudt aan de balkenendenorm. 'Alleen als blijkt dat na heel goed zoeken, in een volgende ronde nog steeds niemand gevonden wordt, zou je een uitzondering kunnen maken.' Overigens heeft het aankomend kabinet aangekondigd dat ook de grote steden hun openbaar vervoer zouden moeten gaan aanbesteden. Dan zou ook het GVB zich als marktpartij moeten gaan gedragen en zou de beloning omhoog gaan, zeggen Ivens en Flos. 'Dat is hoe het gaat, en waarom je dat niet zou moeten willen,' aldus Ivens.

Reageer op dit artikel