nieuws

Fonds belegt alleen in bedrijven met vrouwen in de top

Geen categorie

Beleggen in bedrijven met meer vrouwen aan de top zorgt voor betere rendementen. Met dat idee zijn drie vrouwen private-equityfonds Karmijn Kapitaal gestart. Ze nemen uitsluitend belangen in bedrijven met hoge diversiteit, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Het is een vijver waarin bijna niemand vist", zegt Désirée van Boxtel over de doelgroep van Karmijn Kapitaal. Samen met Hadewych Cels en Cilian Jansen Verplanke wil ze belangen nemen in Nederlandse niet-beursgenoteerde midden- en kleinbedrijven met minstens 30% vrouwen in het bestuur óf een vrouwelijke bestuursvoorzitter.

"Denk bijvoorbeeld aan familiebedrijven waar de dochter het roer heeft overgenomen" zegt Jansen Verplanke. "Die bedrijven vinden hun weg nu nauwelijks naar private equity. Ze denken er niet aan om vreemd kapitaal aan te trekken. Wij willen in dat gat springen."Kapitaal focust op divers geleide bedrijven, omdat die volgens de oprichters beter presteren dan bedrijven met weinig vrouwen in de top. Ze wijzen daarbij naar onderzoeken van onder meer McKinsey. "Daaruit blijkt dat het rendement hoger is bij bedrijven met minstens 30% vrouwen in de raad van bestuur", zegt Van Boxtel. "Zo hebben die bedrijven een langeretermijnvisie. Doordat ze een beter risicomanagement hebben, gaan ze ook minder vaak failliet."

Investeren in diversiteit is nieuw in Nederland, maar in het buitenland zijn er al vergelijkbare fondsen. Een bekend voorbeeld is Women's Leadership Fund. Karmijn Kapitaal wil zich daar echter niet mee vergelijken. "Dat is een activistisch fonds, dat pleit voor meer vrouwen in de top van de bedrijven waarin ze investeren", zegt Van Boxtel. "Wij hebben een economisch motief."

Lees het volledige artikel op de website van het Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel