nieuws

Fouten in pensioenoverzicht door complexe regeling

Geen categorie

Pensioenregelingen zijn niet alleen voor consumenten onduidelijk, maar ook voor de pensioenfondsen zelf. Soms zijn de regels en de uitzonderingen zelfs zo complex, dat fondsen fouten maken in het opstellen van de pensioenoverzichten. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van onderzoek.

De toezichthouder nam van 31 pensioenfondsen de pensioenoverzichten van 2008 onder de loep. Bijna een derde van de fondsen had onjuistheden in de pensioenoverzichten staan. In bijna de helft van deze gevallen werden de fouten veroorzaakt doordat de tekst in het pensioenreglement onduidelijk of verouderd was.

Een woordvoerster van de AFM benadrukt dat de fouten ‘marginaal’ zijn. Slechts een fonds zat er in de berekening fors naast; de foutmarge bedroeg meer dan 5 procent. Het fonds heeft toegezegd de fout snel recht te zetten.

Een veel voorkomende fout is het verkeerd verwerken van toeslagen. De AFM roept de sociale partners dan ook op om bestaande pensioenregelingen te versimpelen, nieuwe pensioenregelingen te vereenvoudigen en overgangs- en uitzonderingsregelingen zo veel mogelijk te vermijden.

Voor het onderzoek ging de AFM zowel bij grote, middelgrote als kleine fondsen langs. Samen verzorgen deze fondsen het pensioen van ongeveer 3,6 miljoen werknemers, wat neerkomt op ruim een derde van het totale aantal actieve deelnemers.

Reageer op dit artikel