nieuws

Geen eigen bijdrage langdurige zorg in 2011

Geen categorie

Wie in 2011 langdurig in een zorginstelling verblijft, hoeft nog niet elke maand een eigen bijdrage van minstens 400 euro te betalen voor kost en inwoning. Demissionair minister Ab Klink van VWS maakte woensdag 13 oktober 2010 op de valreep van zijn ambtstermijn bekend dat de maatregel is uitgesteld tot 1 januari 2012.

Volgens Klink is het niet verantwoord om deze maatregel, een van een heel pakket bezuinigingsvoorstellen, komend jaar al in te voeren. Het was de bedoeling dat cliënten van instellingen vanaf begin volgend jaar zelf minimaal 400 euro per maand gingen meebetalen aan zorg. Probleem is alleen dat 75 procent van deze langdurige bewoners minder dan 18.000 euro per jaar vrij te besteden heeft voor bijvoorbeeld zak- en kleedgeld. Ook na overleg met zijn collega Piet Hein Donner (Sociale Zaken) kon Klink hier op korte termijn geen oplossing voor vinden.

Compensatie
De 60 miljoen euro die het ministerie hierdoor niet binnenkrijgt, wordt gecompenseerd door een eenmalige meevaller bij de kosten van medicijnen.

Verbazing
In de Tweede Kamer is van rechts tot links met verbazing gereageerd op een besluit dat demissionair minister Klink (Volksgezondheid) op zijn laatste werkdag heeft genomen. VVD-Kamerlid Venrooy vindt het een rare zaak dat de minister op het laatste moment afziet van invoering van de maatregel.

Reageer op dit artikel