nieuws

GGZ Nederland verbijsterd over gang van zaken rondom eigen bijdrage

Geen categorie

De stemmingen over de moties tegen de eigen bijdrage in de Tweede Kamer brachten op 30 september een uiterst onplezierige verrassing. De VVD, gesteund door CDA en PVV, beschouwt de alternatieve dekkingen voor de eigen bijdrage ggz opeens als onvoldoende hard. Dit zegt GGZ Nederland in een persbericht..

De eigen bijdrage tweedelijns ggz leek voor 2011 definitief van de baan. Dat bevestigde minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer.  Hij heeft elders voor 110 miljoen euro aan compensatie gevonden, het bedrag dat de eigen bijdrage eigenlijk moest opleveren. Het geneesmiddelenkader wordt in 2011 verlaagd. De lagere tarieven die apothekers in rekening mogen brengen leveren in totaal 50 miljoen euro op: 20 miljoen incidenteel, dus alleen en 2011, en 30 miljoen structureel. Verder kan Klink 25 miljoen besparen via een technische maatregel, een overheveling van de zogeheten tnf-alfaremmers naar het ziekenhuisbudget per 1 juli 2011.

Regeerakkoord
Zij hebben echter op donderdag 30 september 2010 een motie ingediend die oproept om de eigen bijdrage tweedelijns ggz alsnog in te voeren, voor het bedrag van 175 euro per DBC. Zij willen voorkomen dat er gaten ontstaan in de begroting van hun concept-regeerakkoord.
Na heropening van het debat bleek de VVD bereid de motie te herzien, en te willen onderzoeken via welke dekkingen het bedrag van 175 euro te verlagen is. Die herziene motie wordt één dezer dagen ingediend. De stemmingen zijn uitgesteld tot dinsdag 5 oktober.

Reactie
Marleen Barth, voorzitter GGZ Nederland: 'Wij vinden het heel pijnlijk dat de Kamer met minister Klink een goede oplossing had gevonden, maar dat het door een nog niet aangetreden coalitie en in een concept-regeerakkoord wordt teruggedraaid, over de rug van ernstig zieke patiënten.'

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels