nieuws

Het blankemannenkabinet

Geen categorie

Na de benoeming van Marja van Bijsterveldt op Onderwijs telt het kabinet Rutte I in wording drie vrouwelijke ministers, van de vijftien ministersposten die in totaal te vergeven waren. Ook is er geen opzienbarend aantal vrouwelijke staatssecretarissen benoemd. Eurocommissaris Neelie Kroes en burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma, beiden oud-bewindspersonen en prominente VVD-leden, spraken er maandag schande van.

Maar wat hadden Jorritsma en Kroes dan verwacht? Dat het kabinet-Wilders diversiteit hoog in het vaandel zou houden? Zouden ze het concept-regeerakkoord dan helemaal niet gelezen hebben? Daarin staat op pagina 26 toch heel helder verwoord dat diversiteitsbeleid wordt afgeschaft. Zonder diversiteitsbeleid komen alleen blanke mannen in aanmerking voor belangrijke posities. Het kabinet-Wilders is er het beste bewijs van.

Een journalist van de Volkskrant belde me afgelopen maandag met de vraag of het niet zo was dat op het laatste moment nog een aantal vrouwelijke bewindspersonen werd gerekruteerd waarbij wat minder op de kwaliteit werd gelet waardoor vrouwen relatief zwakke bewindspersonen  waren?

Ik snapte de vraag eigenlijk niet goed. De grootste brekebeen in de afgelopen vier (of waren het er vijf?) kabinetten-Balkenende, was nog altijd Jan-Peter Balkenende zelf. Alleen werden zijn miskleunen en stoethaspelige optreden nooit gekoppeld aan het feit dat hij een man was, terwijl dat bij vrouwen altijd wel gebeurt.

Zonder diversiteitsbeleid worden de beste posities aan mannen vergeven. Niet omdat er alleen gekozen wordt voor kwaliteit, maar omdat blanke mannen nou eenmaal de default keuze zijn. Ga maar na. De beste voorspeller van de beurskoers voor morgen is de beurskoers van vandaag. Als een man nu een bepaalde functie bekleedt, is de kans groot dat er opnieuw naar een man zal worden gezocht om die positie te bekleden. Bovendien zoeken mensen naar een kloon van zichzelf. Dus zolang mannen de posities te vergeven hebben, zullen ze iemand zoeken die op hun lijkt, een man dus.

In de komende decennia zal de beroepsbevolking in Nederland krimpen. Als we naar Japan kijken, waar die krimp al langer gaande is, kunnen we zien wat de gevolgen daarvan zullen zijn voor de welvaart. Van 1992 tot 2007 daalde het Japanse Bruto Binnenlands Product (BBP) per hoofd van de bevolking van 88 procent van het Amerikaanse BBP per hoofd van de bevolking tot 76 procent van dat Amerikaanse BBP. Ongeveer tweederde van de daling van het BBP per capita kan worden verklaard door de vergrijzing van de bevolking van Japan, oftewel de afname van de beroepsbevolking.

En net als in Nederland wordt in Japan het arbeidspotentieel van vrouwen – ondanks de vergrijzing – nauwelijks benut. Dat is een gemiste kans. Als het komende kabinet een solide basis voor de Nederlandse economie wil creëren, zal ze alles op alles moeten zetten om het onbenutte vrouwelijk arbeidspotentieel te mobiliseren. Dat betekent niet alleen een tegemoetkoming voor de kosten van kinderopvang, maar ook een reële kans voor vrouwen op een positie aan de top. Anders wachten Nederland Japanse toestanden.

Heleen Mees

Reageer op dit artikel