nieuws

In 2011 afzwakking van groei Nederlandse export

Geen categorie

De Nederlandse export zal dit jaar naar verwachting met 11 procent groeien. Voor 2011 wordt een afzwakking van de exportgroei verwacht tot 7 procent. Dat meldt het Algemeen Nederlands Persbureau naar aanleiding van het economische maandbericht dat dinsdag door ING werd gepubliceerd.

Volgens ING is de export inmiddels weer terug op het niveau van voor de economische crisis. Vorig jaar nam de export nog scherp af door de recessie, maar sinds eind 2009 zit de uitvoer weer in de lift.

De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de export. Driekwart van de Nederlandse uitvoer gaat naar andere EU-landen. Maar sinds medio 2009 groeit vooral de export sterk naar landen buiten de EU, zoals China, Brazilië, Rusland en India. Het aandeel van die landen in de totale export is in de laatste tien jaar gestegen van 2 tot 5 procent, aldus ING.

De Duitse branchevereniging van exporteurs BGA maakte dinsdag bekend dat de Duitse export dit jaar naar verwachting met 16 procent zal groeien. Dat is de sterkste groei in tien jaar. Voor 2011 wordt op een exporttoename gerekend van 7 procent.

Een sterk toenemende Duitse export is ook goed nieuws voor Nederlandse exporteurs. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Ongeveer een kwart van de Nederlandse export gaat naar Duitsland.

(Bron: ANP)

Reageer op dit artikel