nieuws

Inschrijving in niet-wettelijk beroepsregister gericht vrijgesteld

Geen categorie

Werkgevers kunnen de inschrijvingskosten voor niet-wettelijke beroepsregisters vrijgesteld blijven vergoeden. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft namens de regering aan de Tweede Kamer geantwoord dat de kosten onder toepassing van de werkkostenregeling vrijgesteld vergoed kunnen worden.

'Deze vrijstelling geldt zowel voor wettelijk voorgeschreven registraties als voor registraties die vanuit de beroepsgroep worden opgelegd met het oog op het veiligstellen en bewaken van bepaalde kwaliteitsnormen', schrijft Weekers in de .

'Een voorbeeld is het kwaliteitsregister van de beroepsvereniging van zorgprofessionals Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en het lidmaatschap van bijvoorbeeld de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, het College Belastingadviseurs, de Samenwerkende Registeraccountants en Accountants-Administratieconsulenten, de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs en het Register Belastingadviseurs. Achtergrond bij zowel wettelijk voorgeschreven registraties als bij registraties die vanuit de beroepsgroep of de werkgevers worden opgelegd, is het veiligstellen en bewaken van bepaalde kwaliteitsnormen, die onlosmakelijk zijn verbonden met het onderhouden en verbeteren van kennis en vaardigheden in de beroepsuitoefening. De inschrijving in het beroepsregister, de leden van de fractie van de SP vragen daarnaar, weerspiegelt in een dergelijke situatie als het ware een zeker kwaliteitsniveau.’

In een reactie zegt het Register Belastingadviseurs (RB) het toe te juichen dat de regering de gerichte vrijstelling ook van toepassing verklaart op beroepsgroepen die zichzelf hebben georganiseerd met het oog op een hoogwaardige kwaliteit van de beroepsuitoefening. Het RB heeft er eerder op aangedrongen dat de gerichte vrijstelling voor de inschrijving in een beroepsregister ook geldt voor niet-wettelijke registers.

Lees hier meer (pdf): Nota bij wijzigingen belastingplan 2011

Reageer op dit artikel