nieuws

Jaarverslagen vervuild – Niet die van PCkwadraat/Zorgmarkt

Geen categorie

Onlangs kwam Zorgvisie met het bericht dat het landelijke bestand met jaarverslagen van zorginstellingen DigiMV vervuild is. Eén zorgorganisatie heeft per abuis 1,4 miljard te veel omzet in 2009 ingevuld. Dat blijkt uit onderzoek van PwC voor de benchmark van de verpleging en verzorging. Bureau PCkwadraat/Zorgmarkt werkt echter met schone bestanden en daarom kloppen de analyses van dit bureau wel.

Voor de benchmark van ActiZ analyseert PwC de bedrijfsvoering van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties. Het bureau doet dat op basis van de openbare jaarverslagen op de site DigiMV. Bij de verwerking van deze gegevens dook een aantal 'verwonderpunten' op, zegt Robbert-Jan Poerstamper van PwC in de nieuwsbrief van Zorgvisie. Bijvoorbeeld tarieven van 40 cent of 4000 euro per uur. 'Dan voel je aan: dit kan niet kloppen. Bij de bezoeken die we vervolgens aflegden bij instellingen, legden we deze punten voor. Mensen schrikken daar erg van. Zorgaanbieders maken de fouten niet bewust, verre van zelfs.'

Tikfouten
De fouten ontstaan doordat zorgorganisaties hun jaarrekening met de hand moeten omzetten naar een bestand op DigiMV. Als mensen een nul te veel of te weinig invullen, komt die tikfout direct online. 'Bedragen op DigiMV zijn maal duizend. Als iemand dat niet doorheeft en 1,8 miljoen invult, staat er ineens 1,8 miljard.' Ook bij het invullen van bijvoorbeeld fte's gaat er nogal eens wat mis, zegt Poerstamper. Bij 13 procent van de invoervelden treden onjuistheden op.

Grote gevolgen
De vergissingen kunnen gevolgen hebben voor instellingen, aangezien bijvoorbeeld banken de jaarverslagen downloaden. Adviesbureaus die de sector analyseren – soms voor het ministerie van VWS – doen dat ook op basis van het vervuilde bestand. Dat geldt niet voor het bureau PCkwadraat dat in samenwerking met Zorgmarkt analyses en rapportages publiceert. Jean Pierre Tulleneers, directeur van PCkwadraat: 'Wij hadden ernstige twijfels hadden over de kwaliteit van de CIBG-bestanden en hebben op basis van steekproeven dit kunnen toetsen. Het is verleidelijk om de datasets één  op één over te nemen, maar uit oogpunt van kwaliteit hebben wij maar voor de duurdere en tragere variant gekozen en kiezen voor een aantal checks op de dataverwerking en analyse om de kans op fouten te reduceren. Vorig jaar bleek in onze bestanden één fout te zitten (verkeerde input waarbij presentatie jaarrekening in duizendtallen was overgenomen) en ontbraken twee grote(re) aanbieders ten onrechte. Die euvels zijn inmiddels uit de wereld geholpen.'

Publicaties
Zorgmarkt heeft al enkele analyses over 2009 gepubliceerd (zie Top 10 opbrengsten zorg 2009, Analyse zorgaanbieders 2009, en Ruim helft gehandicaptenzorg voldoet niet aan vermogenseis).
Binnenkort volgen analyses van de jaarverslagen van de ggz-sector.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels