nieuws

Kamer wil uitleg over AWBZ-geld voor thuiszorg in Turkije

Geen categorie

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA, Volksgezondheid) over het feit dat Nederlandse Turken vanaf 2011 in Turkije met Nederlands overheidsgeld gefinancierde thuiszorg kunnen krijgen. Dit meldt Elsevier.

Zorgverzekeraar Agis heeft vergaande afspraken gemaakt voor het leveren van thuiszorg in Turkije met het Hengelose zorgbedrijf SPV, meldt het AD maandag 18 oktober 2010.

AWBZ
Het SPV wordt geleid door Amita Ramnarain, voormalig 'etnisch zakenvrouw van het jaar'. Volgens haar heeft iedereen recht op thuiszorg, gefinancierd door de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ). Daarvoor hoef je niet in Nederland te wonen: 'Per slot van rekening heb je er zelf voor betaald.'

Geen cent
De thuiszorg is bedoeld voor Nederlandse Turken die een paar maanden per jaar in Turkije verblijven, bijvoorbeeld vanwege familiebezoek. Ook Nederlandse vakantiegangers zouden in aanmerking komen voor de thuiszorg.
CDA-Kamerlid Sabine Uitslag vindt echter dat er terughoudend moet worden omgegaan met Nederlands AWBZ-geld in het buitenland. Ook de VVD laat weten het in eerste instantie 'een vreemd verhaal' te vinden. En wat gedoogpartij PVV betreft gaat er überhaupt geen cent naar Turkije. Ook de PvdA is kritisch.
Ramnarain wijst erop dat in landen als Spanje, Portugal en Suriname al langer Nederlandse thuiszorg beschikbaar is.

Turkije vraagt opheldering
De Nederlandse ambassade in Turkije heeft aan de Turkse regering uitleg moeten geven over de nieuwe regering. Turkije wil onder meer weten hoe het zit met de maatregelen die de export van sociale zekerheid naar Turkije beperken. Turkije zou zich zorgen maken over maatregelen van de Nederlandse regering. Dat meldt de Volkskrant. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de berichtgeving.

Reageer op dit artikel