nieuws

KNMP-voorzitter: nieuw honereringsmodel voor apothekers

Geen categorie

Voor apothekers moet zo snel mogelijk een nieuw honereringsmodel worden ingevoerd. Dat zei voorzitter Jan Smits van de KNMP vandaag in zijn jaarrede tijdens het jaarcongres van zijn organisatie in Amsterdam.

Drietrapsraket
Volgens Smits dient het nieuwe honereringsmodel voor apothekers te bestaan uit een drietrapsraket. 'Ten eerste een basistarief voor de reguliere farmaceutische zorg, passend binnen de prestatiebeschrijvingen van de Nederlandse Zorgautoriteit. Ten tweede extra inkomsten voor apothekers uit speciale projecten. Ten derde een vergoeding voor het verzorgen van een efficiënte geneesmiddelendistributie', aldus Smits.

Voorbeeld
Als voorbeeld van de tweede stap – extra inkomsten uit extra zorgprojecten – ging Smits in op het thema van het tweedaagse KNMP-jaarcongres, 'Diabetes, zorg in uw apotheek'. 'Wanneer het om diabetes gaat, zijn er vele kansen voor de apotheker om meer voor de patiënt te betekenen op het gebied van medicatieveiligheid, ouderenzorg en preventie', aldus Smits.
'De huidige politieke ideeën voor een kwaliteitsimpuls in de eerstelijns zorg bieden goede aanknopingspunten om dit nieuwe honoreringsmodel in te voeren', vervolgde Smits.

Medicatieveiligheid en doelmatigheid topprioteiten
In zijn jaarrede beklemtoonde Smits dat medicatieveiligheid en doelmatigheid topprioriteit voor apothekers zijn. Daarbij staat volgens Smits de patiënt centraal. 'Farmaceutische zorg is een onlosmakelijk onderdeel van de integrale zorg voor de patiënt. Apothekers zijn geneesmiddelenspecialisten en zijn bij uitstek in staat de patiënt te begeleiden bij zijn medicijngebruik. Om dat goed te kunnen doen, willen wij meer bevoegdheden. Belangrijk blijft dat in een wereld waarin keuzes meer en meer door het kostenaspect lijken te worden gedomineerd, apothekers hun kennis en kunde ethisch verantwoord kunnen blijven inzetten', aldus Smits.  

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels