nieuws

Kwartaalaangifte btw bij 40 procent bedrijven

Geen categorie

Sinds eind 2008 hebben zo'n honderdduizend bedrijven de overstap gemaakt van btw-aangifte per maand naar btw-aangifte per kwartaal. Dat is 40 procent van het aantal bedrijven dat hiervoor in aanmerking komt. 150.000 bedrijven hebben ervoor gekozen aangifte per maand te blijven doen.

 Bedrijven kunnen op basis van de regelgeving hierin een eigen afweging maken. Daarbij is vooral belang of de desbetreffende bedrijven negatieve aangifte omzetbelasting doen, zoals bij grote investeringen of een hoog aandeel exporterende activiteiten. Dat antwoordt minister De Jager van Financiën op Kamervragen van de Partij van de Arbeid.

Voordat bedrijven die maandaangifte deden, mochten overstappen op kwartaalaangifte, kwamen de btw-ontvangsten nog gelijkelijk over de maanden van een kwartaal binnen. Momenteel komt circa 95 procent van de netto btw-kasontvangsten in de maanden januari, april, juli en oktober binnen. Dat wijst op een massale overstap van de bedrijven die de hoogste bedragen aan btw afdragen.

Inmiddels is in het kader van het Belastingplan 2011 besloten dat deze maatregel structureel wordt gemaakt. Bedrijven hoeven niet bang te zijn dat ze straks weer moeten overstappen op maandaangifte.

Reageer op dit artikel