nieuws

Meer dan 3600 bedrijven vragen beveiligingsscan aan

Geen categorie

Ruim 3600 bedrijven hebben dit jaar een beveiligingsscan aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Met de beveiligingsscan krijgen kleine bedrijven advies op maat over beveiliging tegen criminaliteit. De meeste aanvragen kwamen uit Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. De koplopers bij de steden zijn Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

De beveiligingsscan helpt kleine ondernemers (maximaal vijf vestigingen, met ieder maximaal tien medewerkers) bij het veiliger maken van hun zaak, zodat zij nog beter criminaliteit en vandalisme kunnen voorkomen. In ongeveer anderhalf uur onderzoekt een onafhankelijke expert de onderneming op zwakke plekken in de organisatorische, bouwkundige en elektronische veiligheidsmaatregelen. De adviseur geeft concrete aanbevelingen om de veiligheidsrisico´s binnen een onderneming te verkleinen. Zo weet de ondernemer welke zwakke plekken er zijn en hoe hij of zij zich nog beter kan beveiligen.
Met de beveiligingsscan voorziet het ministerie van EL&I in de behoefte van ondernemers aan ondersteuning bij het nemen van beveiligingsmaatregelen. Eigenaar Tin Tin Chan van heren- en damesmodewinkel Egoïste in Den Haag zegt hierover: "Ik was nog geen twee weken open toen er werd ingebroken. Ze namen tweederde van mijn collectie mee. Ik zocht op internet informatie over tweedehands beveiligingsspullen toen mij werd verteld over de beveiligingsscan en de ondersteuning vanuit de overheid."
Beveiligingsexpert Arie van Os, een van de uitvoerders van de beveiligingsscan, vertelt over zijn werkwijze: "Ik kom binnen als gewone klant. Vervolgens ga ik me misdragen. Ik kijk of ik achter de kassa kan komen of ik tassen van medewerkers kan vinden of op plekken kan komen waar ik niet hoor te komen. Vaak lukt dit ook. Ondernemers reageren vaak geschrokken. Maar het is wel een eyeopener."
De overheid betaalt maximaal 300 euro per scan. De eigen bijdrage voor de ondernemer is 50 euro per scan. Bovendien krijgt een ondernemer op basis van de beveiligingsscan de helft van de kosten voor het veiliger maken van zijn of haar zaak vergoed, tot een maximum van 700 euro. In totaal draagt de overheid maximaal 1000 euro bij.

Het is nog tot 1 december 2010 mogelijk een scan aan te vragen.

Kijk hier voor meer informatie

Reageer op dit artikel