nieuws

Meeste zzp’ers zien niets in minimumtarieven

Geen categorie

Ruim tweederde (67 procent) van de zzp’ers ziet niets in minimumtarieven. Dat blijkt uit een peiling van FNV Zelfstandigen. Als gevolg van de crisis staan de tarieven van zzp’ers onder druk, waardoor er een discussie is ontstaan of een in te voeren minimumtarief zou moeten dienen als een soort vangnet.

FNV Zelfstandigen is geen voorstander van afspraken over een minimumtarief en steunt haar leden. ‘Een tarief moet een marktinstrument zijn voor een ondernemer en moet tot stand komen door onderhandeling tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer,’ aldus de belangenbehartiger.

Het onderzoek van FNV Zelfstandigen toont aan dat keuzevrijheid, onafhankelijkheid en meer markttransparantie, de voornaamste redenen zijn om tegen afspraken over minimumtarieven te zijn. Volgens de tegenstanders horen afspraken over een minimumtarief niet bij het ondernemerschap. Bovendien zou men beperkt worden om zich te onderscheiden ten opzichte van andere zzp’ers. Daarnaast geeft een groot deel van de geënquêteerden aan dat ze zelf wil bepalen of er een lager of hoger tarief wordt gehanteerd.

De 33 procent die aangeeft dat ze voor een minimumtarief zijn, geeft aan dat de gangbare tarieven te laag zijn op de huidige markt. Volgens hen  worden er allerlei prijsafspraken gemaakt op de markt en worden er tarieven opgelegd waar zzp’ers geen rol in spelen.

 

(Bron: FNV Zelfstandigen)

Reageer op dit artikel