nieuws

Nederland loopt achter met startende bedrijven

Geen categorie

Nederland loopt duidelijk als het gaat om het aantal startende ondernemingen. Nederland telt in verhouding met overige EU-landen weinig startende bedrijven, waardoor herstel van economische groei trager loopt dan noodzakelijk. De financiële crisis leidde wereldwijd tot een sterke daling van het aantal startende ondernemers. De daling is het sterkst in de meer welvarende landen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kauffman Foundation en de Wereldbank.

Afgelopen week publiceerde de Wereldbank in samenwerking met de Kauffman Foundation het rapport The 2010 World Bank Group Entrepreneurship Snapshots. De auteurs onderzochten van 95 landen het effect van de financiële crisis van 2008 op het ondernemersklimaat en de inschrijving van nieuwe bedrijfjes.

Uit het onderzoek blijkt dat meer economische groei ontstaat in landen die ondernemers voorzien van een stabiele wet- en regelgeving; snelle en goedkope inschrijfprocedures; flexibele arbeidsvoorwaarden en lage belastingen. De gegevens tonen daarnaast aan dat bijna ieder onderzocht land te maken heeft gehad met een sterke daling in de inschrijving van nieuwe bedrijfjes. Deze daling is echter veel sterker in welvarende landen.

Nederland telt in vergelijking met de overige EU landen weinig startende bedrijfjes en neemt de 20ste plek in van de 27 EU landen. Groot-Brittannië, Estland, Bulgarije kennen veel startende ondernemers in tegenstelling tot Polen, Oostenrijk en Griekenland, die de rij sluiten. In de periode 2004-2009 telde Groot-Brittannië ruim 2,5 keer meer startende bedrijven dan Nederland. Klik hier voor de EU ranking.

Steeds meer landen erkennen het belang van ondernemerschap voor hun economie. Dit weerspiegelt zich ook in het aantal deelnemers aan de Global Entrepreneurship Week, een jaarlijkse wereldwijde viering van ondernemerschap van de Kauffman Foundation. Dit jaar doen er meer dan 100 landen mee. Gedurende de hele week van 15-21 november 2010 vindt dit evenement plaats. Ook Nederland doet mee met de Global Entrepreneurship Week Nederland. Het thema in Nederland is 'Get Started' en heeft als doel jongeren te bewegen voor zichzelf te beginnen. Gezien de resultaten uit het onderzoek is dit volgens de Nederlandse organisatie hard nodig.

Lees HIER meer over het rapport

Reageer op dit artikel