nieuws

NIVF pleit voor verplichte aanleg sprinklers

Geen categorie

In gebouwen waar veel mensen komen, moeten sprinklerinstallaties worden aangelegd om het risico van brand te verminderen. Daarvoor pleit het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV), naar aanleiding van een brand waardoor in een Haarlemse parkeergarage 26 auto's uitbrandden. Het NIVF wijst erop dat zelfs ziekenhuizen geen sprinklers hoeven aanleggen. Nederland is een van de weinige […]

In gebouwen waar veel mensen komen, moeten sprinklerinstallaties worden aangelegd om het risico van brand te verminderen. Daarvoor pleit het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV), naar aanleiding van een brand waardoor in een Haarlemse parkeergarage 26 auto's uitbrandden.

Het NIVF wijst erop dat zelfs ziekenhuizen geen sprinklers hoeven aanleggen. Nederland is een van de weinige landen die de aanleg van deze brandblusinstallaties nergens verplicht stellen. Wel eisen gemeenten of verzekeraars soms installatie ervan in gebouwen.

De brand in de Haarlemse garage verwoestte niet alleen veel auto's. De aangrenzende rechtbank liep rookschade op en moest de deuren tijdelijk sluiten. Oorzaak van de brand was een auto, waarvan de motor in de garage vlam vatte.

Een blusinstallatie had de brand niet kunnen voorkomen, aldus het NIFV, maar zou uitbreiding ervan wel hebben vertraagd. In Nederland wordt brandgevaar vooral beperkt met brandveilige bouwconstructies. De parkeergarage toont volgens het NIFV dat dit niet altijd goed werkt.

Reageer op dit artikel