nieuws

NVZ in rechtbank: VWS telt dubbel

Geen categorie

Ziekenhuizen hebben het budgettair kader zorg niet met 549 miljoen euro overschreden, zoals het ministerie van VWS heeft berekend, maar met slechts 65 miljoen euro. Het foutieve bedrag van het ministerie is gebaseerd op rekenfouten. Dat heeft de NVZ vereniging van ziekenhuizen betoogd voor de rechter, meldt Zorgvisie.

Op 12 oktober 2010 diende het spoedappèl dat het ministerie had aangespannen tegen de uitspraak van de rechtbank van Den Haag op 14 september. De rechter haalde toen een streep door de korting van 549 miljoen euro die VWS de ziekenhuizen voor 2011 had opgelegd. Met het spoedappèl wilde het ministerie alsnog proberen de korting erdoor te drukken, omdat de bezuiniging al is ingeboekt bij de VWS-begroting voor 2011.

Dubbeltellingen
Volgens de NVZ bedroeg de overschrijding in 2009 65 miljoen euro. De brancheorganisatie baseert zich op onderzoek van Prismant in september. Volgens Prismant kort VWS ten onrechte ook de medisch specialisten in loondienst, waardoor er dubbeltellingen ontstaan ter grootte van 89 miljoen euro.

Optelling cijfers A-segment
De tweede fout betreft de optelling van de cijfers voor het A-segment, waarvoor de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de basis vormen, met die van het B-segment, die zijn gebaseerd op de schadelastgegevens van verzekeraars. Volgens de NVZ zijn deze bronnen echter niet vergelijkbaar, omdat de wijze van toerekenen naar het boekjaar wezenlijk verschilt. Door deze fout ontstaat een dubbeltelling van 230 miljoen euro. De NVZ vindt deze fout opvallend, omdat de minister van VWS in een andere rechtszaak de Orde van Medisch Specialisten deze fout juist verwijt. De NVZ wijst er verder op dat de financiering van de geleverde zorg in 2009 geen enkel probleem was.

1,2 miljard winst
De zorgverzekeraars konden de vermeende overschrijdingen immers eenvoudig betalen uit hun inkomsten en maakten in 2009 samen ruim 1,2 miljard euro winst. Ook vindt de NVZ dat VWS zich verschuilt achter 'de toestand van 's Rijks financiën'. Het Nederlandse tekort in Europees verband is immers relatief klein.

Uitspraak
De rechter doet waarschijnlijk op 16 november uitspraak. Mocht de korting alsnog doorgaan, dan komt de kwaliteit van zorg in gevaar, waarschuwt de NVZ. Als VWS verliest, krijgt de kersverse minister van VWS, Edith Schippers, een tegenvaller van een half miljard euro voor haar kiezen. (Bron: Zorgvisie)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels