nieuws

Omzetbelasting uit eerdere tijdvakken niet meer aftrekbaar

Geen categorie

Btw kan alleen worden afgetrokken in het tijdvak waarin deze verschuldigd is geworden. Aftrek in andere tijdvakken is niet toegestaan, dus het is niet mogelijk een misgelopen btw-aftrek alsnog in het laatste tijdvak van het boekjaar op te voeren. De Hoge Raad heeft dit bevestigd in een arrest.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat ondernemers de aftrekbare voorbelasting niet in iedere btw-aangifte berekenen en in aftrek brengen, maar hiermee wachten tot de laatste aangifte van het jaar. Dit komt vooral voor bij ondernemers met een beperkt recht op aftrek en een aftrekrecht dat in hoogte varieert.

Volgens de btw-regelgeving is het wel mogelijk bij de aangifte over het laatste belastingtijdvak van het boekjaar de aftrek te herzien op basis van de voor het gehele jaar geldende gegevens.

Volgens dit arrest van de Hoge Raad kan dit alleen als de ondernemer in eerdere tijdvakken zijn aftrekrecht daadwerkelijk heeft toegepast op basis van de regels en berekeningen die op dat moment golden. De ondernemer die aanleiding gaf tot het arrest, probeerde in het laatste tijdvak alle aftrek voor het hele jaar op te voeren. Daar was hij op dat moment te laat mee.

Reageer op dit artikel