nieuws

Onderzoek: NPCF heeft krachtige positie in de zorg

Geen categorie

De NPCF heeft met belangstelling de eerste uitkomsten gelezen van het onderzoek van Tony Lamping waarin wordt vastgesteld dat binnen de gezondheidszorg een aanzienlijk lobbynetwerk is waarmee veel geld is gemoeid.

De bekostiging van landelijke patiëntenkoepels beslaat daarvan omstreeks 1 procent. De NPCF herkent met deze middelen een centrale positie in alle cirkels van de zorg te hebben waarmee het behalve lobby voert vooral beleid maakt, aldus een verklaring van de patiëntenkoepel.

Premiefinanciering
Zoals het rapport stelt, manifesteert de NPCF zich krachtig op het terrein van kwaliteit en de financiering van de zorg.
De NPCF stelt vast dat het geld voornamelijk aan andere zaken wordt besteed. De federatie uit haar zorg over de onevenwichtige verhoudingen die er bestaan tussen de mate van invloed in het netwerk van de gezondheidszorg. De NPCF signaleert dat de totale patiëntenbeweging, dus landelijke koepels en alle afzonderlijke organisaties, met een relatief beperkt budget van nog geen vijf procent het moet opnemen tegen de andere machtige spelers in het veld.
De patiënten verdienen daarin een duidelijk stem. De NPCF pleit ervoor om de patiëntenorganisaties te versterken, bijvoorbeeld via premiefinanciering.

Reageer op dit artikel