nieuws

Rapport: Isala duurste, Lucas Andreas en Elisabeth Tilburg goedkoopste ziekenhuizen

Geen categorie

De 26 topklinische ziekenhuizen maken in 2009 al meer winst en rendement. Hun marktwaarde neemt toe. Nu winst maken mag, zet deze trend versterkt door. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van AME Research.

De 26 topklinische ziekenhuizen onderscheiden zich van universitaire en algemene ziekenhuizen door hun accent op opleiding, topbehandeling, toegepast onderzoek en zorgvernieuwing. AME Research heeft de jaarverslagen 2006-2009 van deze ziekenhuizen financieel geanalyseerd alsof het ondernemingen zijn. En de conclusies gekoppeld aan het nieuwe kabinetsbeleid dat winstvorming en particuliere investeerders toelaat en een forse btw-compensatie belooft.

Belangrijkste bevindingen:
– omzetgroei neemt af, bedrijfsresultaat stijgt fors;
– kostenbesparing van 4,4% nodig;
– kloof tussen zorguitgaven en BBP groeit;
– solvabiliteit en rendement verbeteren;
– bezuinigingen op inkoop en processen mogelijk;
– marktwaarde 30 tot 40 cent per euro omzet;
– Isala Zwolle duurste ziekenhuis;
– Franciscus Rotterdam presteert financieel best;
– Lucas Andreas en Elisabeth Tilburg goedkoopste ziekenhuizen.

Het rapport geeft vier ranglijsten
1. Een ranglijst van de 26 ziekenhuizen naar financieel presteren op basis van winstgevendheid, rendement en solvabiliteit.
2. Hoeveel euro moet elk ziekenhuis besparen om op de wereldmarkt van 14.000 ziekenhuizen financieel concurrerend te zijn?
3. De derde ranglijst bepaalt van ieder ziekenhuis de theoretische marktwaarde waartegen beleggers bereid zullen zijn aandelen in de ziekenhuizen te kopen.
4. De vierde ranglijst bepaalt op basis van de globale kapitaalkosten hoeveel elk ziekenhuis nog moet besparen om macro-economische waarde toe te voegen in plaats van het te vernietigen.

Ronde Tafel
Samen met KPMG en Accounting Plaza organiseert AME Research 24 november een besloten rondetafelconferentie over kostenbesparingen bij ondersteunende bedrijfsprocessen in ziekenhuizen. Bestuurders (CEO, CFO, CTO) die dit rapport bestellen ontvangen een uitnodiging om deze ronde tafel gratis bij te wonen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels