nieuws

Rutte-Verhagen: Wind mee voor HNW

Geen categorie

Het Nieuwe Werken lijkt de wind mee te krijgen door het regeerakkoord van het beoogde kabinet Rutte-Verhagen. Er komen in samenwerking met het bedrijfsleven aanvullende maatregelen om de files tegen te gaan. Meer telewerken behoort tot die maatregelen. Daarmee wordt het (spits)verkeer ontlast.Ook komen er meer voorzieningen voor  P+R en carpoolen en wordt het fietsgebruik […]

Het Nieuwe Werken lijkt de wind mee te krijgen door het regeerakkoord van het beoogde kabinet Rutte-Verhagen. Er komen in samenwerking met het bedrijfsleven aanvullende maatregelen om de files tegen te gaan.
Meer telewerken behoort tot die maatregelen. Daarmee wordt het (spits)verkeer ontlast.
Ook komen er meer voorzieningen voor  P+R en carpoolen en wordt het fietsgebruik gestimuleerd.

Kilometerheffing
Tegelijkertijd lijkt de mobiliteit juist een stimulans te krijgen doordat de kilometerheffing van de baan is. En de mobiele werker kan lekker opschieten doordat het gaspedaal mag worden ingedrukt: de maximumsnelheid op snelwegen gaat naar 130 kilometer per uur.
Ook komen er meer spitsstroken. Er komt 500 miljoen euro extra voor wegen en spoor.

Samenhangend beleid
Van een samenhangend beleid rond het nieuwe werken blijkt overigens nog niet veel. De bezuiniging op de kinderopvang zal vooral vrouwen ontmoedigen aan het werk te gaan of te blijven.
De MHP, vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel, heeft die kritiek in een reactie op het regeerakkoord nogmaals verwoord: "Een desinvestering van de zuiverste soort",  aldus voorzitter Steenborg.

Staatssecretaris HNW
NV Zelfstandigen, de belangenbehartiger van 14.000 zzp'ers pleitte onlangs voor het aanstellen van een staatssecretaris Het Nieuwe Werken. Onduidelijk is vooralsnog of het nieuwe kabinet daartoe overgaat.

Directeur Mario van Nierop van IDB Groep, een adviesbureau voor o.m. HNW, bepleit een stimulering van het nieuwe werken door belastingmaatregelen. "Door bijvoorbeeld de aanschaf van de bedrijfslaptop en andere hardware en software die het nieuwe werken mogelijk maakt fiscaal te bevorderen of thuiswerkers een gunstige fiscale regeling te bieden, krijgt het bedrijfsleven ook de impuls die nodig is om de concurrentiepositie te verbeteren en de overheidsfinanciën op orde te krijgen", schrijft hij in Het Financieele Dagblad.

Meer weten: zie het online Facto-dossier over Het nieuwe Werken.  

of kijk op http://www.overhetnieuwewerken.nl

Reageer op dit artikel