nieuws

Salarisstijging vrouwelijke managers de helft minder

Geen categorie

Het salaris van vrouwelijke managers en professionals is dit jaar de helft minder gestegen vergeleken met de mannelijke collega's. Het bruto salaris van de mannelijke managers steeg gemiddeld met 2%, dat van de vrouwelijke collega's met 1%. Dat is een van de uitkomsten van de tiende ICT Barometer die door Ernst & Young is gepubliceerd. Ernst & Young onderzocht de effecten van de crisis op de arbeidsmobiliteit, salarisontwikkeling en het personeelsbeleid onder ruim 600 managers en professionals ondermeer werkzaam in ICT.

Binnen de overheid/non-profit sector is het salaris het meest gestegen (5% bruto en 2,9% netto), binnen de handel/distributie is het daarentegen gedaald  5 (bruto -1,9%, netto -1,2%). Mannen en jongeren (<35 jaar) zijn het meest in salaris gestegen (bruto 4,9%), vrouwen en 50+ers zijn er juist netto op achteruit gegaan. Voor 2011 verwacht men een salarisstijging van 2,7% bruto.

Hoewel de meeste managers en professionals een jaarlijkse loonsverhoging verwachten, is 44% zelf bereid om een deel van het salaris in te leveren ten gunste van de organisatie, maar slechts 24% ziet hun collega’s de bereidheid tonen in te leveren op het algehele arbeidsvoorwaardenpakket.

Als managers en professionals geen rekening hoeven te houden met belastingheffing, dan kiezen zij voor opleiding en voor pensioen als zij zelf mogen beslissen over het budget voor secundaire voorwaarden. 76% van de ondervraagden vindt de secundaire arbeidsvoorwaarden echter niet belangrijker dan het salaris. Wél belangrijker vinden zij zachtere contractcondities zoals vrije tijd en ontwikkelmogelijkheden: zes op de tien verkiest dit boven het salaris.

Van de ondervraagden zei een kwart zich op een nieuwe baan te oriënteren en van plan te zijn binnen een jaar van werkgever te wisselen. In 2009 was dat percentage nog 19%. De belangrijkste redenen om te veranderen van baan zijn meer doorgroeimogelijkheden en meer salaris (beide 49%).

De economische crisis laat op diverse manieren haar sporen na. Zes op de tien  organisaties beperkten indirecte personeelskosten zoals het schrappen van kantoorborrels en personeeluitjes. Iets minder organisaties (drie op de tien) namen maatregelen op het gebied van directe personeelskosten zoals het reduceren van werktijd.

De meeste medewerkers (76%) zijn niet bereid om (fors) in te leveren op hun arbeidsvoorwaarden als hiermee de werkgelegenheid binnen het bedrijf wordt gered. De crisis lijkt dan ook weinig invloed te hebben op de  arbeidsmobiliteit. 13% van de managers en professionals is het afgelopen jaar van werkgever veranderd. 5% hiervan had te maken met een gedwongen vertrek door de crisis. De belangrijkste redenen voor vrijwillig vertrek zijn een betere bedrijfscultuur/sfeer (29%), gevolgd door meer inhoudelijk werk (25%), betere balans tussen werk en vrije tijd (24%), en een aansprekende nieuwe werkgever (22%).

Download HIER de complete ICT-Barometer (pdf)

Reageer op dit artikel