nieuws

Schuld op balans van bedrijven neemt weer toe

Geen categorie

Na een paar jaar van afbouw stijgen de schulden weer die bedrijven op de balans hebben staan. Ondernemingen gebruiken deze zogeheten 'releverage' vooral voor het doen van overnames, zo schrijft het Financieele Dagblad.

"Van de bedrijven die wij in de Benelux volgen, heeft nu meer dan de helft een nettoschuld van maximaal 20% van de marktkapitalisatie. Vorig jaar gold dat nog maar voor een derde van de bedrijven", zegt aandelenstrateeg Herman van der Sluis van ABN Amro in het FD.

De Zwitserse zakenbank UBS noemt de releverage 'een van de belangrijkste beleggingsthema's voor de komende jaren'.

Van der Sluis en zijn collega Thijs van Uchelen ontwaren twee trends: "Ten eerste zien we in de afgelopen kwartalen een toename in fusies en overnameactiviteiten. In de VS zijn het grote technologiebedrijven als Google, Intel en HP die overnames hebben gedaan." Daarnaast is de interesse van bedrijven in inkoopprogramma's voor aandelen toegenomen, aldus het duo. Zo kwam Ahold eerder dit jaar met een inkoopprogramma.

ABN Amro verwacht dat de trend van releverage in de komende kwartalen doorzet. 'Grote Nederlandse bedrijven kunnen zich nog steeds goedkoop financieren met schuld.'

(Bron: het Financieele Dagblad)

Reageer op dit artikel