nieuws

TNS Nipo: MKB heeft te klein buitenlands netwerk

Geen categorie

Gebrek aan buitenlandse contacten weerhoudt Nederlandse ondernemers ervan internationale samenwerkingsverbanden aan te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder ruim zeshonderd ondernemers binnen het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, zo meldt het Financieele Dagblad.

Van de door TNS Nipo ondervraagde ondernemers werkt bijna een kwart (23%) op dit moment samen met een of meerdere buitenlandse partijen. Nog eens 9% heeft dat in het verleden gedaan. In het merendeel van de gevallen gaat het om samenwerkingen met organisaties uit Duitsland, België en Groot-Brittannië. De 70% van de Nederlandse ondernemers die zich nog niet over de grens heeft gewaagd, wijt dit voornamelijk aan het gebrek aan buitenlandse contacten. Bovendien zien zij er geen toegevoegde waarde in.

Hoe belangrijk een internationaal netwerk is, blijkt ook uit het feit dat de meeste internationaal opererende ondernemers hun buitenlandse partners vinden via informele wegen. In de meeste gevallen wordt er op internet gezocht naar interessante partijen en wordt er direct onderling contact gelegd. Hoewel diverse brancheorganisaties en andere instanties dit proces faciliteren, wordt hier in mindere mate gebruik van gemaakt, zo stelt het onderzoek.

De ondernemers die wel internationale samenwerkingsverbanden zijn aangegaan, zijn daar zeer positief over. Meer dan de helft van deze groep adviseert andere ondernemers om de internationale markt te gaan verkennen. Zij zijn met name te spreken over de kwaliteit van buitenlandse producten en diensten. Het verkrijgen van financiële middelen en personeel wordt daarentegen genoemd als de grootste knelpunten bij internationalisering.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van Enterprise Europe Network (EEN), dat ondernemers helpt met het vinden van buitenlandse partners. EEN is een initiatief van de Europese Commissie.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels