nieuws

Uitbesteden wordt minder aantrekkelijk voor bedrijven

Geen categorie

Voor bedrijven wordt het minder aantrekkelijk om activiteiten uit te besteden. Dat is het gevolg van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een zaak die FNV Bondgenoten had aangespannen. De vakbond kreeg gelijk in de rechtszaak over het behoud van arbeidsvoorwaarden bij uitbesteding.

De zaak is van groot belang, omdat veel bedrijven niet-kernactiviteiten overdragen aan gespecialiseerde ondernemingen. Dat drukt de kosten, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Het ging in dit geval om de uitbesteding van de catering van Heineken Nederland aan cateraar Albron, in 2005. Daarbij wisselden ongeveer 70 werknemers van werkgever. Bij Albron verdiende het voormalige Heineken-personeel vervolgens aanzienlijk minder, aldus de FNV. De vakbond is blij met de uitspraak.

In geding is de regel die voorschrijft dat personeel bij verkoop van zijn bedrijfsonderdeel zijn oude arbeidsvoorwaarden behoudt. Heineken heeft een constructie opgezet waarmee deze regel kan worden omzeild. Bij deze constructie is personeel niet in dienst van de catering-bv van Heineken, maar bij een aparte personeels-bv. Daarom zijn Heineken en Albron van mening dat bij de verkoop van de catering-bv de oude arbeidsvoorwaarden niet meegaan.

Ronald Beltzer, universitair hoofddocent arbeidsrecht aan de UvA, meent dat het arrest grote gevolgen kan hebben voor de payroll-sector. Deze sector neemt vaak het werkgeverschap over voor uitbestede activiteiten zoals administratie en juridische zaken. De payroll-constructie lijkt op die van Heineken. Ook hier verliest het personeel vaak zijn oude arbeidsvoorwaarden. Beltzer stelt dat veel Nederlandse bedrijven de constructie van een personeels-bv of holding kent, zoals ook Heineken die hanteert. Het Europese Hof accepteert de constructie niet. Het stelt dat er wel sprake is van een overgang van onderneming en dat de naar Albron overgestapte werknemers de arbeidsvoorwaarden van Heineken moeten behouden.

(Bron: Het Financieele Dagblad)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels