nieuws

Uitslag NTO 2010: openbare toiletten aanmerkelijk schoner

Geen categorie

De hygiëne in openbare toiletten in Nederland verbetert. Dat blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek (NTO) 2010 van Service Management, vakblad voor professioneel schoonmaakonderhoud. De 150 bemonsterde openbare toiletten behaalden dit jaar een gemiddelde van 31% goed (of schoon), 7% hoger dan in 2010. Dit jaar vond het Nationale Toiletonderzoek voor de 26e keer plaats. De […]

De hygiëne in openbare toiletten in Nederland verbetert. Dat blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek (NTO) 2010 van Service Management, vakblad voor professioneel schoonmaakonderhoud. De 150 bemonsterde openbare toiletten behaalden dit jaar een gemiddelde van 31% goed (of schoon), 7% hoger dan in 2010.

Dit jaar vond het Nationale Toiletonderzoek voor de 26e keer plaats. De uitkomst dat 31% van de 150 op bacteriologische verontreiniging onderzochte openbare toiletten als goed is beoordeeld, is het beste resultaat sinds 2000. Zowel de dames- als de herentoiletten scoorden dit jaar 31% goed, terwijl dat in 2009 respectievelijk slechts 21 en 27% was.

Het onderzoek werd wederom op 150 random gekozen locaties in Nederland in vier sectoren uitgevoerd: de gezondheidszorg, de horeca, warenhuizen/winkels en openbare gebouwen. De gezondheidszorg werd met 38% goed de overall winnaar, gevolgd door de openbare gebouwen met 33% goed. Als derde eindigde de categorie warenhuizen met 31% goed, de horeca werd met 24% goed vierde. Opmerkelijk is dat in deze laatste categorie het schoonste en vuilste toilet uit het Nationale Toiletonderzoek naar voren kwam.

De toilettest is gebaseerd op een meting van vier onderdelen. De zitting was in 40% van de 150 gevallen vervuild, de kraanknop scoorde 35% slecht, gevolgd door de spoelknop (27% slecht) en de deurknop, waarvan 10% bleek te zijn vervuild. 

Meer informatie: Petra de Bruin, hoofdredacteur Service Management: 06 – 51 81 46 76 of Dick van Zomeren, vakredacteur Service Management: 06 – 20 49 15 11.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels