nieuws

Werkster kost voortaan € 20 per uur

Geen categorie

Particuliere huishoudens moeten veel meer gaan betalen voor hun werkster. Haar uurloon, nu meestal € 15 euro, wordt ongeveer € 20. De verhoging is een gevolg van een ingreep van minister Donner (Sociale Zaken). Hij heeft de schoonmaak-cao algemeen verbindend verklaard. Tot dusver gold die cao alleen voor schoonmaakbedrijven. In de cao staat voor het […]

Particuliere huishoudens moeten veel meer gaan betalen voor hun werkster. Haar uurloon, nu meestal € 15 euro, wordt ongeveer € 20.

De verhoging is een gevolg van een ingreep van minister Donner (Sociale Zaken). Hij heeft de schoonmaak-cao algemeen verbindend verklaard. Tot dusver gold die cao alleen voor schoonmaakbedrijven. In de cao staat voor het eerst dat huishoudens individuele werksters ook het cao-loon moeten betalen. Dit geldt sinds 30 september.

De werkster zal weinig merken van de hogere uurprijs; het extra geld moet worden gebruikt voor een betere rechtspositie. Daardoor kan ze langer worden doorbetaald bij ziekte of bij verzuim vanwege een zieke huisgenoot. Ook gaat haar vakantiegeld omhoog en moet er premie worden betaald voor arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Volgens vakbondsbestuurder Mari Martens van FNV Bondgenoten moet de werkgever (het huishouden) voor die hogere loonkosten worden gecompenseerd. Dat kan door de kosten voor de werkster fiscaal aftrekbaar te maken. Dat gebeurt volgens hem al in een aantal Europese landen. Daar wordt huishoudelijk werk erkend als reguliere arbeid. 'De nieuwe schoonmaak-cao', zegt Martens, 'is een eerste stap om dit werk ook in Nederland als volwaardig te erkennen.'

Onderzoeksbureau SEOR berekende in 2005 dat 900.000 Nederlandse gezinnen wekelijks een zwarte schoonmaker over de vloer krijgen.

Bron: De Volkskrant

Reageer op dit artikel