nieuws

Ziekenhuis Groep Twente reorganiseert in 2011

Geen categorie

Er komt in 2011 een flinke reorganisatie van de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. Zo verdwijnt gecompliceerde chirurgie en traumatologie uit Hengelo. Specialisatie is onvermijdelijk: alles blijven doen wordt te duur. Dit meldt De Twentse Courant Tubantia.

De Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), waar beide ziekenhuizen toe behoren, kiest voor concentratie van een aantal specialismen in Almelo omdat hoog gekwalificeerde zorg op beide plaatsen simpelweg onbetaalbaar wordt.

Geld en kwaliteit
Het draait om geld, en om kwaliteit. Tendens is dat ziekenhuizen worden afgerekend op het aantal behandelingen per specialisme. Halen de dokteren de drempel niet, dan wordt de 'vergunning' voor de behandeling ingetrokken. Ook zorgverzekeraars bemoeien zich met die discussie, getuige CZ, dat al met een eigen beoordeling van borstkankerzorg kwam.
Daarnaast speelt dat huisartsen steeds meer chronische zorg op zich nemen. De ziekenhuizen krijgen daardoor minder, maar wel complexere patiënten. Omdat voor goede zorg een minimaal aantal behandelingen nodig is, is specialisatie onvermijdelijk. Het is te duur om alles te blijven doen.

Ondermijning marktpositie
Het gevaar ligt op de loer dat een ziekenhuis daardoor haar marktpositie ondermijnt. Afgelopen zomer werd ZGT hier pijnlijk mee geconfronteerd toen ze door personeelstekort tijdelijk de afdelingen Verloskunde sloot. Toen zwangeren eventjes niet in Hengelo terecht konden, koos een aantal vrouwen niet voor Almelo, zoals ZGT hoopte, maar voor Enschede. Zeker is dat ZGT in de toekomst maar een afdeling Verloskunde overhoudt. Of dat Hengelo of Almelo is, blijft nog onduidelijk.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels