nieuws

Ziekenhuizen winstgevender, niet efficiënter

Geen categorie

Zonder kosteneffectiever te werken hebben de Nederlandse ziekenhuizen hun omzet en winst vorig jaar fors zien stijgen. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gupta Strategists.

De ziekenhuizen leverden vorig jaar 3,2 procent meer zorg dan in 2008. De kosten namen veel sterker toe, met 7,1 procent. Dat komt mede doordat de loonkosten stegen terwijl de ziekenhuizen er niet in slaagden de arbeidsproductiviteit te verbeteren, aldus de onderzoekers.
Terwijl de Nederlandse economie over de gehele linie kromp, steeg de totale omzet van de ziekenhuizen in 2009 met 1,2 miljard euro (7,5 procent). De winst kwam uit op 284 miljoen euro, ofwel 1,6 procent van de totale opbrengst, tegen 215 miljoen euro in 2008.

Fenomenale omzetstijging
In 2009, het jaar waarin de economie ongekend sterk kromp, gebeurde er in de ziekenhuissector niets anders dan anders. Meer productie, fenomenale omzetstijging, stijgende lonen en meer personeel. 2009 is het jaar waarin de ziekenhuiszorg zich totaal autonoom bewees. Onze behoefte aan zorg groeit. Onze mogelijkheden om zorg te leveren nemen toe. Onze bereidheid om te betalen voorzorg neemt nog niet af. Reden genoeg om aan te nemen dat het huidige model echt onbetaalbaar zal worden. Maar in 2009 was het nog niet zover. De ziekenhuissector was dit jaar een hulpmotor van de economie.

Gupta Strategists analyseerde de positie van Nederlandse ziekenhuizen in 2009 op basis van jaarverslagen. De bevindingen staan in het rapport 'De Donkere Kamer van Damokles'.

Belangrijkste conclusies
– Consumptie van ziekenhuiszorg verschilt tussen regio's, maar hoge concurrentie-intensiteitleidt niet tot meer zorgconsumptie.
– De patiënt is in beweging, vooral in regio's met grote veranderingen in het aanbod.
– De sterke omzetontwikkeling in 2009 is het bewijs dat de ziekenhuissector zich onafhankelijk van de economie ontwikkelt. In een jaar ontstaat een gat van 2,5 miljard euro.
– De kosten van ziekenhuizen zijn wederom sterker gestegen dan de productie.
– De arbeidsproductiviteit is voor het eerst in jaren onveranderd gebleven. Het bewijs dat significante verbetering van de arbeidsproductiviteit mogelijk is, blijft uit.
– Het B-segment is nu goed voor 20% van de totale omzet van ziekenhuizen. De uitbreiding lijkt wederom gepaard te zijn gegaan met moeizame schoning, waardoor de winsten van ziekenhuizen kunstmatig hoog uitpakken.
– 2009 was financieel topjaar, maar werkelijke drijvers van de winstgroei zijn onduidelijk.

Tip
Meer over dit onderwerp weten? Kom naar het Jaarcongres Zorgmarkt over de Baten van de zorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels