nieuws

Greet Prins: ‘Straks zaken doen met 220 gemeenten’

Geen categorie

Door de kabinetsplannen met zorg voor verstandelijk gehandicapten dreigen chaos en bureaucratie. Dit zegt Greet Prins, directeur van gehandicapteninstelling Philadelphia, in de Volkskrant van 1 november 2010.

Door de plannen van het kabinet moet Philadelphia straks zaken doen met 220 gemeenten en zeven zorgverzekeraars. Nu regelen tien werknemers alle zaken met 29 'zorgkantoren'. Philadelphia heeft op 800 locaties in het land ruim achtduizend werknemers die voor evenzoveel verstandelijke gehandicapten zorgen.
Greet Prins: 'Bij ons dreigt een enorme bureaucratie als we contact met al die gemeenten moeten onderhouden. Als zij de gehandicaptenzorg gaan aanbesteden, dreigen dezelfde problemen als bij de thuiszorg. Inschrijving op zo'n aanbesteding is elke keer een boekwerk van zo'n vijftig pagina's. Dat is een enorme klus.'

Geen recht op zorg
Bij zorg die de gemeenten uitvoeren is sprake van een voorziening. 'Dat betekent dat als het geld op is, er geen zorg wordt gegeven', zegt Prins. Bij de zorg die verzekeraars gaan regelen bestaat dat probleem niet omdat daar het recht op zorg blijft bestaan. Als de uitgaven harder stijgen dan begroot, gaan de premies omhoog.

Reageer op dit artikel