nieuws

Miljoenen euro’s boete voor thuiszorg

Geen categorie

Vier thuiszorgorganisaties hebben van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een fikse boete gehad van miljoenen euro's. De organisaties zijn verbaasd en stappen naar de rechter. Dit meldt Zorg + Welzijn.

Het gaat om Stichting Carinova en Stichting Carint-Reggeland Groep in de regio Midden IJssel. Carinova krijgt een boete van ruim 4,3 miljoen euro opgelegd en Carint-Reggeland 1,3 miljoen euro. In Friesland krijgen Stichting Thuiszorg Zuidwest Friesland en Stichting Zorgverlening De Friese Wouden respectievelijk 314.000 euro en ruim 2 miljoen euro opgelegd. Eerder al kreeg Viva! Zorg een boete van 4 miljoen euro. Andere aanbieders die boetes hebben gekregen zijn Hilverzorg, de Vivium Zorggroep en Zorgbalans.

Afspraken
De sancties die de NMa heeft opgelegd, hebben te maken met het afstemmen van tarieven en afspraken om elkaar niet te beconcurreren. De zorgorganisaties in Overijssel zouden afspraken hebben gemaakt om elkaar niet te beconcurreren in een aangrenzende regio. In Friesland zouden beide partijen onderling de tarieven hebben afgesproken waarvoor ze zouden inschrijven op de Wmo-aanbesteding.

Bezwaar
Directeur Klaas Koops van de Friese Wouden laat in het Friesch Dagblad weten 'onschuldig' te zijn. De directeur claimt dat de regels over samenwerking en marktwerking onduidelijk zijn. Ook Thuiszorg Zuidwest Friesland ontkent dat er prijsafspraken zijn gemaakt. Beide organisaties gaan bezwaar aantekenen.
Ook de ViVa! Zorggroep is het fundamenteel oneens met de conclusies van de NMa. 'Om goede zorg te kunnen verlenen, moeten wij kunnen samenwerken met andere zorgpartijen. Dat betekent dat je ook afspraken met elkaar moet kunnen maken: wie doet wat, wanneer, waar en voor wie? Dankzij onze nauwe samenwerking met andere zorginstellingen, waaronder Zorgbalans, kunnen wij alle noodzakelijke zorg en dienstverlening binnen handbereik van onze cliënten brengen – een uitdrukkelijke wens van de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid, Jet Bussemaker. De samenwerking met Zorgbalans belette ons op geen enkele wijze om in elkaars werkgebied actief te zijn en in de praktijk zijn we dat ook. We vinden het bijzonder vervelend om op deze wijze de aandacht op ViVa! Zorggroep en de gehele sector gericht te krijgen. Het leidt af van waar het ons echt om gaat: goede zorg voor onze cliënten en professionalisering van de sector. Deze situatie kost tijd, geld en energie. Die besteden wij liever aan de zorg.'

Geschokt
Carint-Reggeland zegt tegen RTV Oost 'geschokt' te zijn en ontkent ook dat er afspraken zijn gemaakt om niet te beconcurreren. De clienten zullen niks merken van de boete. 'Als we zouden moeten betalen, want we gaan in verweer, zullen we die uit de reserves betalen en zullen de cliënten er niets van merken', zegt een woordvoerder. (Bronnen: o.a. Zorg+Welzijn)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels