nieuws

Waarschuwing voor drie tandartsen

Geen categorie

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft drie tandartsen een waarschuwing gegeven. In de drie afzonderlijke gevallen hadden klachten van patiënten tot een zaak bij het tuchtcollege geleid. Dat meldt Het Parool.

Nalatigheid
In één geval verweet een vrouw haar tandarts onder meer nalatigheid. Zij wilde haar ondergebit laten trekken, om vervolgens een prothese te dragen. Haar arts adviseerde haar de hoektanden te laten staan. Zij stemde daarmee in, maar later bleek één van die hoektanden ernstig aangetast te zijn door cariës. Zij moest daarvoor diverse wortelkanaalbehandelingen ondergaan, bij een vervanger van haar eigen tandarts, die in de tussentijd arbeidsongeschikt was geraakt. Zij verweet haar tandarts vervolgens dat hij dat bederf niet eerder had gezien en dat hij haar op kosten had gejaagd door de noodzakelijke latere behandelingen aan de zieke tand. Bovendien nam zij hem kwalijk dat hij niet had gereageerd op brieven die ze hem later had gestuurd, waarin zij aandacht vroeg voor de hoge kosten.
Het college oordeelt onder meer dat de arts de zieke tand had moeten zien en dat hij de verrichte behandeling heeft gebaseerd op een onjuiste indicatie, namelijk op de veronderstelling dat de hoektanden sterk genoeg waren. Ook had hij contact met haar moeten opnemen, aangezien hij wist dat zij na zijn ingreep ingrijpende behandelingen had moeten ondergaan, met alle kosten van dien. 

Geen kennis van tariefstelling
De tweede klacht betreft een tandarts, freelance werkzaam bij een praktijk, die volgens de patiënt handelingen bij de zorgverzekering had gedeclareerd die niet waren uitgevoerd.
Bovendien beklaagde de patiënt zich erover – terecht volgens het college – dat de tandarts niet was aangesloten bij een organisatie die zich bezighoudt met het behandelen van klachten.
Het college stelt dat de tandarts te veel leunde op de eigenaar van de praktijk en zelf niet voldoende op de hoogte was op welke wijze bepaalde handelingen dienen te worden gedeclareerd. 'Zij kent de tariefstelling onvoldoende, oefent onvoldoende controle uit welke handelingen worden genoteerd en welke handelingen vervolgens worden gedeclareerd.' De tandarts is zich, aldus het college 'onvoldoende bewust geweest van het feit dat zij zelfstandig verantwoordelijk is voor het declareren van die handelingen die ook feitelijk verricht zijn'.

Ook een derde tandarts kreeg een waarschuwing voor het declareren van handelingen die niet waren verricht. (Bron: Het Parool)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels