nieuws

Zelfcontrole bij type 2 diabeten zonder insuline blijft uit het basispakket

Geen categorie

Het zelf prikken van het glucose gehalte bij type 2 diabeten zonder insuline zal ook volgend jaar niet verzekerd worden via het basispakket.

Volgens een literatuuronderzoek van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) komt deze tot de conclusie dat er een kleine significante verbetering wordt gevonden in het HbA1c-gehalte in het bloed bij type 2 diabeten die geen insuline gebruiken. Het CVZ is echter van mening dat deze kleine significante verbetering geen klinisch relevante verbetering is. Daarnaast zijn er in recente RCT's (van goede kwaliteit) ongewenste neveneffecten met betrekking tot kwaliteit van leven gevonden. Het CVZ is tot de conclusie gekomen dat langdurige zelfcontrole bij mensen met diabetes type 2 die geen insuline gebruiken niet voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk en daarmee niet voor vergoeding in aanmerking komt op grond van de basisverzekering.

Internationale richtlijnen
De conclusie komt overeen met het beeld dat naar voren komt uit de richtlijnen en standpunten van (inter)nationale kenniscentra en zorgverzekeraars. Ook de Nederlandse Diabetes Federatie en de Landelijke Huisartsen Vereniging hebben aangegeven zich te kunnen vinden in deze conclusie.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels