nieuws

Zelfstandige klinieken in problemen door uitstel tarieven

Geen categorie

Uitstel van de nieuwe DBC-tarieven voor 2011 zorgt voor financiële problemen bij zelfstandige behandelcentra. De onderhandelingen met de zorgverzekeraars beginnen later dan gepland en dat betekent dat de centra in de eerste maanden van het jaar waarschijnlijk nog niet kunnen declareren. Dat stelt brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), meldt Zorgvisie.

Uit nieuwe cijfers van het College voor zorgverzekeringen blijkt opnieuw dat het honorarium van medisch specialisten zich anders heeft ontwikkeld. Dat betekent dat de laatste tariefskorting gerepareerd moet worden. Het betekent echter ook dat de tarieven van 2011 voor het A-segment en het honorariumdeel van het B-segment later dan gebruikelijk beschikbaar komen.

Feestdagen
Verwacht wordt dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) pas op zijn vroegst op 1 december 2010 met de tarieven komt. Ger Jager, adviseur ZKN: 'Door de feestdagen resteren dan nog hooguit twee weken voor de onderhandelingen. We zitten dus ruim in 2011 voordat de onderhandelingen zijn afgerond. Daarna moeten de overeenkomsten nog opgemaakt, getekend en ingelezen worden. Pas dan kan er gedeclareerd worden.'

Vertraging beperken
Jaco van Lambalgen,
woordvoerder NZa, laat weten dat de NZa zich bewust is van de mogelijke problemen voor de zelfstandige klinieken. 'Wij gaan hard aan de slag om de tarieven zo snel mogelijk op orde te hebben, zodat klinieken per 1 januari 2011 kunnen declareren. Wij zijn echter afhankelijk van VWS. Verder zijn wij in overleg met verschillende partijen, waaronder ZKN, om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. We doen er alles aan om de vertraging zo beperkt mogelijk te houden.'

Liquiditeitsproblemen
Ondanks de belofte blijft ZKN sceptisch. Jager: 'Wij hebben geen enkele aanwijzing dat het goed gaat komen. Het beeld dat de NZa schetst, is een utopie. De vorige jaren hadden wij ook vertraging, deze werd veroorzaakt door de zorgverzekeraars. Dat gaat elk jaar een beetje beter. Nu beginnen de problemen echter bij de overheid. Zij verleggen de aftrap. Als de onderhandelingen over 1750 overeenkomsten pas op 8 december kunnen beginnen, dan is dat nooit op 1 januari gereed.' Uitstel zorgt volgens Jager voor liquiditeitsproblemen bij de zelfstandige klinieken. 'De klinieken moeten dan met creatieve oplossingen komen om toch alles rond te krijgen. Bijvoorbeeld door geld te lenen bij de bank, maar dat levert ook weer extra kosten op. We denken dat we zo'n twee maanden extra problemen krijgen door het uitstel van VWS.' (Bron: Zorgvisie)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels