nieuws

Zorg op afstand heeft omzetpotentieel tot 43 miljard dollar

Geen categorie

Zorg op afstand biedt heel veel mogelijkheden voor de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat het jaarlijkse omzetpotentieel voor mobiele, of op afstand leverbare zorg tussen de 7,7 en 43 miljard dollar ligt. Dit bedrag is gebaseerd op de bandbreedte van bedragen die de ondervraagden zeiden te willen bijdragen. Het succes van deze nieuwe technieken hangt uiteraard af van de mate waarin deze efficiënt kunnen worden ingevoerd. Dit is op haar beurt weer afhankelijk van de mate waarin patiënten en artsen deze ontwikkeling omarmen.

Hoe dit zich mogelijk ontwikkelt staat in het rapport Healthcare Unwired: New business models delivering care anywhere van het Health Research Institute van PricewaterhouseCoopers.

Tot 30% minder bezoek spreekuren
Mobiele zorg kan de efficiëntie van artsen flink verbeteren. Eenderde van de ondervraagde artsen zegt dat zij beslissingen nemen op basis van incomplete informatie. Wanneer informatie over patiënten constant beschikbaar en up-to-date is, worden deze beslissingen kwalitatief beter en kunnen ze sneller genomen worden. Daarnaast denkt veertig procent van de artsen dat het aantal huisbezoeken en bezoekers van spreekuren met tussen 11 en 30 procent af kan nemen wanneer zij via e-mail of sms kunnen communiceren met patiënten. Dit kan de problematiek van het voorziene artsentekort in de komende decennia aanzienlijk verlichten.

Betalingen
Verschillende soorten artsen zijn geïnteresseerd in verschillende methoden van mobiele zorg. Voor huisartsen gaat het vooral om efficiënter medicijnen voorschrijven, terwijl specialisten met name geïnteresseerd zijn in de online toegankelijkheid van medische dossiers (EPD). Wel moet worden gekeken naar betalingsmodellen. Die zijn nu voornamelijk gebaseerd op fysieke bezoeken aan/van een arts. Hoewel ook betaald moet worden voor telefonisch en e-mailcontact, zijn deze bedragen veel lager. Het is niet de bedoeling om efficiëntie te bereiken over de ruggen van de geneesheren en -dames.

Mobiele telefoon
De mobiele telefoon is het belangrijkse communicatiemiddel van onze tijd: meer dan 80 procent van de Medicaid-patiënten gebruikt deze regelmatig om mee te sms'en. Dit medium is dan ook bij uitstek geschikt om mensen te informeren of te activeren. De zorgsector kan leren van andere bedrijfstakken waar mensen de telefoon of e-mail gebruiken in plaats van een fysieke winkel. Deze vorm van consumeren is goedkoper en dat merkt de consument dan ook. Mensen die heel geregeld bij een dokter op bezoek gaan, zo blijkt uit dit onderzoek, zijn bereid hiervoor te betalen.

Nieuwe technieken
PwC raadt investeerders aan te kijken naar de mogelijkheden van 'doe-het-zelf' apparatuur. De helft van de ondervraagde patiënten geeft aan geïnteresseerd te zijn in een apparaat dat hen in verbinding stelt met hun arts. 20 procent van hen wil dit om zelf de kans te hebben om hun gezondheid te monitoren, en 18 procent wil dat hun dokter dit voor hen doet op basis van verstuurde informatie. Consumenten geven aan deze apparatuur het liefst in een ziekenhuis te kopen, maar willen hier niet meer dan 10 dollar per maand aan kwijt zijn en het apparaat mag niet meer dan 75 dollar kosten. Consumenten lijken hier dus (nog) geen prioriteit aan te stellen.

Mogelijke problemen
Artsen zijn ontzettend vaardig in het gebruik van telefoonapplicaties en computers, maar krijgen vooralsnog maar zeer weinig de kans deze vaardigheden in te zetten. Dit komt doordat de gezondheidssector (de Amerikaanse) de mogelijkheden van IT-oplossingen negeren en deze niet koppelen aan de zorgsystemen. Artsen gebruiken daarom nu in meerderheid (tweederde) hun eigen apparatuur voor mobiele zorg, ook al zijn deze telefoons en laptops niet verbonden met bijvoorbeeld een EPD. De grootste angst voor invoering van dit EPD is, net als in Nederland, de privacy: 41 procent van de artsen geeft aan zich hier zorgen over te maken. Ook zou de bandbreedte van het internet fors omhoog moeten in ziekenhuizen, wanneer alle artsen plotseling online data willen raadplegen.

Meer informatie: rapport 'Healthcare Unwired. New business models delivering care anywhere'.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels