nieuws

UWV voelt voor kortere WW

Geen categorie

De duur van de werkloosheidsuitkering WW kan worden beperkt van nu maximaal 38 naar straks twaalf maanden. De meeste werknemers die hun baan verliezen, vinden namelijk in een normale conjuctuur binnen een jaar weer ander werk. Wel zou de WW-duur in tijden van een economische crisis dan tijdelijk moeten kunnen worden verruimd.

Dat heeft bestuursvoorzitter Joop Linthorst van het UWV gemeld bij de presentatie van de jaarcijfers van de uitkeringsinstantie, meldt Het Financieele Dagblad. Linthorst is recentelijk langs geweest bij de ambtelijke commissie die 1 april met voorstellen komt hoe er twintig procent kan worden bezuinigd op de sociale zekerheid. Volgens hem stond al vóór zijn bezoek vast dat die commissie zint op een bekorting van de WW.

'Ik heb toen gezegd: wat doen we dan in crisistijd? In de Verenigde Staten, waar mensen kort werkloosheidssteun hebben, is de uitkeringsduur onlangs wat verlengd. De uitvoeringsinstanties kunnen dat daar goed aan', aldus Linthorst, die benadrukte dat de beperking van de WW tot een jaar en de daarbij behorende omvorming van de werkloosheidsuitkering tot een verzekering voor mensen die tijdelijk 'in between jobs' zitten, 'grote bedragen' bespaart.

Hij stelde verder dat het onmogelijk is om twintig procent op de sociale zekerheid te bezuinigen zonder te snijden in de hoogte of duur van de uitkeringen. De uitvoeringskosten zijn volgens hem dermate laag – negen procent bij het UWV – dat daar nauwelijks nog op valt te bezuinigen. Hij laakte dan ook de opvatting van onder meer de SP en de VVD dat het UWV kan worden opgeheven.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels