nieuws

Vuistregel: hoeveel managers hebben we echt nodig?

Geen categorie

Bedrijven en organisaties hebben moeite om het juiste aantal managers te bepalen, zo blijkt uit onderzoek. Daarom is het goed nieuws dat er nu een formule is waarmee dat kan worden uitgerekend, schrijft Management Trends (april 2010).

Nederland heeft veel te veel managers, luidt een veelgehoorde klacht. Mark Huijben (Berenschot) en Arno Geurtsen (TiasNimbas Business School) onderzochten of dat echt zo is. Een echt antwoord op die vraag vonden ze niet. Wel constateren ze dat er een groot aantal verschillende definities van het begrip manager circuleert, en dat het aantal managers per sector en per type onderneming sterk uiteenloopt.

Belangrijker is dat de onderzoekers een vuistregel opstelden voor het ‘ideale' aantal managers voor een bepaalde categorie bedrijven.

  • Voor sectoren met fulltime managers (gemeenten, uitvoeringsorganisaties van ministeries, verpleging en verzorging) geldt een richtlijn van 3,5 tot 4,5 procent lijnmanagers van het totale personeelsbestand.
  • In sectoren waar de manager een manusje van alles is, dat wil zeggen ook ondersteunende taken moet verrichten (bijvoorbeeld in het onderwijs), is een hoger percentage nodig: tussen de 5 en 6,5.

Sectoren waar ‘managende professionals' werken (bijvoorbeeld rechtbanken of universitair medische centra) hebben voldoende aan een management percentage van 3,5. De manager maakt dan deel uit van het primair proces en moet zelf ook productienormen halen. Dat beperkt de tijd die aan management kan worden besteed.                  

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels