nieuws

Werken met plezier: schoonmaker aan het woord

Geen categorie

De Volkskrant publiceert een serie verhalen over mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Voor hen gaat 'werken moet lonen' niet altijd op. Op 19 mei verscheen het verhaal van schoonmakers van treinen en kantoorgebouwen. Met gebogen hoofd. Zo verscheen Kapi Lijfrock een jaar of acht geleden op zijn werk. Want dat hij zou belanden in […]

De Volkskrant publiceert een serie verhalen over mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Voor hen gaat 'werken moet lonen' niet altijd op. Op 19 mei verscheen het verhaal van schoonmakers van treinen en kantoorgebouwen.

Met gebogen hoofd. Zo verscheen Kapi Lijfrock een jaar of acht geleden op zijn werk. Want dat hij zou belanden in de schoonmaak, ofwel ‘het laagste van het laagste', dat had hij niet verwacht. Hij heeft geleerd ‘zijn hoofd omhoog te houden'. Kapi verdient misschien niet veel, en het werk dat hij doet, is niet jaloersmakend. ‘Maar ik verdien mijn geld op een eerlijke manier, en ik kan mijn gezin onderhouden', zegt de vader van een gezin met drie kinderen.

Kapi maakt treinen schoon en werkt in de regio Eindhoven. Het leukste aan zijn werk, vindt hij zijn collega's. Het ergste, vertelt hij, zijn de passagiers die uitwijken als ze een schoonmaker zien aankomen met een vuilniszak, de puberjongens die hen soms uitlachen en de treinen die carnavalgangers, voetbalfans of andere feestgangers hebben vervoerd.

De schoonmakers verdienen ruim 10 euro bruto per uur. Dit is zo'n 2 euro boven het minimumloon.

Het hele verhaal van Kapi is gepubliceerd in De Volkskrant van 19 mei.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels