nieuws

Ziekenhuizen beperkten concurrentie

Geen categorie

Dertien ziekenhuizen in Zuid-Nederland hebben de onderlinge concurrentie beperkt door een convenant te sluiten waarin ze vanwege een krappe arbeidsmarkt afspraken maakten over de beloning van operatieassistenten en anesthesisten. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat dinsdag 4 mei 2010 bepaald in een spoedappel van twee beroepsorganisaties tegen een eerder verloren kort geding.

Het hof heeft twee afspraken uit het convenant opgeschort.
De ziekenhuizen in Zeeland, Brabant en Limburg kwamen onder meer overeen geen zogenoemde arbeidsmarkttoeslag (vanwege personeelstekort) toe te kennen aan de medewerkers. Bovendien werd afgesproken geen mensen aan te nemen die tot een jaar ervoor bij een van de ziekenhuizen waren vertrokken om zich (tegen hoger tarief) als zelfstandige aan te bieden.

In strijd met wet
Het gerechtshof oordeelt dat de afspraken weliswaar niet zijn gemaakt om de concurrentie te beperken, maar dat ze dat wel tot gevolg hebben. Ze zijn in strijd met de mededingingswet, aldus de rechters. 'Anesthesiemedewerkers en operatieassistenten worden immers beperkt in hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt.'

Verheugd
De Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers reageerde verheugd. ; Het convenant is op twee belangrijke punten opgeschort', aldus een woordvoerder.
De vereniging verwacht een afschrikeffect bij ziekenhuizen in de rest van Nederland die bezig waren om vergelijkbare afspraken te maken. Het is onbekend hoeveel mensen direct baat hebben bij het arrest van het hof.

Zie ook: dossierartikel 'Convenant leidt tot conflict OK-personeel' 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels