nieuws

Patiënten liggen korter in het ziekenhuis

Geen categorie

Patiënten hebben het afgelopen jaar gemiddeld 3,3 dagen in het ziekenhuis gelegen, 5 procent korter dan in het jaar daarvoor. Dat becijferde Coppa Consultancy, zo werd zaterdag 28 augustus 2010 bekendgemaakt. De ligduur in ziekenhuizen daalt al jaren, aldus onderzoeker Bas Bouwman.

In het Zaans Medisch Centrum verblijven patiënten het kortst, gemiddeld kunnen mensen hier weer na 2,6 dagen naar huis. In het UMC Groningen lig je het langst in bed: 5,8 dagen. Van de 82 niet-academische ziekenhuizen staat ZorgSaam in Terneuzen onderaan de lijst met een ligduur van 3,9 dagen.
In de gemiddelde ligduur van 3,3 dagen zijn dagbehandelingen als een verpleegdag meeberekend. Zonder dagbehandelingen was de gemiddelde ligduur in 2009 in Nederlandse ziekenhuizen 5,6 dagen, tegenover 5,9 dagen in 2008.

Oorzaak daling
Belangrijkste oorzaak van de gedaalde ligduur is dat na invoering van de marktwerking in 2006 ziekenhuizen een vergoeding krijgen per behandeling. In het oude systeem kregen ze per ligdag betaald. Toen was de gemiddelde ligduur een week. Na 2006 werd het lucratief voor ziekenhuizen om onderdelen van behandelingen beter op elkaar af te stemmen. Vroeger zaten er uren of dagen tussen opname, diagnose, behandeling, beter verklaren en naar huis gaan.
'Elke dag dat we een patiënt eerder naar huis sturen, scheelt ons 200 euro' , zegt bestuursvoorzitter Rob Dillmann van het Zaans MC in NRC Handelsblad. 'Dat moet uiteraard wel medisch verantwoord zijn.' Eenderde van zijn patiënten wordt er in één dag behandeld, en is daarmee koploper in Nederland. Bij andere ziekenhuizen is dat ongeveer eenvijfde. 'We besteden gewoon veel aandacht aan efficiënte logistiek', zegt Dillmann.
Bestuurder Hans Kerkkamp van Atrium MC in Heerlen verklaart in dezelfde krant zijn lage plaats (83) door het tekort aan plaatsen in verpleeghuizen en revalidatiecentra. Hierdoor moesten veel patiënten onnodig lang in zijn bedden blijven liggen.
Volgens een woordvoerder van het UMCG in NRC Handelsblad komt de langste ligduur doordat het academisch ziekenhuis een grote psychiatrische afdeling heeft. De ligduur daar van gemiddeld 66 dagen heeft invloed op het gemiddelde cijfer.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels