nieuws

Ziekenhuizen ZGT lopen bevallingen mis

Geen categorie

De Ziekenhuis Groep Twente heeft de afgelopen maanden veel bevallingen aan haar neus voorbij zien gaan. De afgelopen periode was eerst de afdeling Verloskunde in het ziekenhuis Almelo en daarna Verloskunde in Hengelo tijdelijk dicht. Dat meldt de Twentse Courant Tubantia.

De bedoeling was dat zwangeren het andere ziekenhuis zouden kiezen, maar in de praktijk weken nogal wat vrouwen vanuit Nijverdal en Rijssen uit naar Deventer, vanuit Vriezenveen en omstreken naar Hardenberg en vanuit Oldenzaal en Hengelo naar Enschede. De Ziekenhuis Groep Twente (Hengelo en Almelo) miste hierdoor bevallingen. ZGT zegt dat de tijdelijke sluiting een noodgreep was. 'Hopelijk was het eenmalig', aldus de raad van bestuur.

Vermindering aantal geboortecentra
Sinds een week kunnen zwangeren vrouwen in Twente weer in alle vrijheid kiezen waar ze bevallen. Zowel Almelo als Hengelo is open. Maar afgaande op de signalen uit Den Haag is zeer de vraag hoe lang dat mogelijk blijft. Er zijn plannen om het aantal geboortecentra in Nederland terug te brengen naar veertig.
In dat perspectief houdt Twente volgens lid van de raad van bestuur Els van der Wilden van de Ziekenhuis Groep Twente maar één Twents Geboortecentrum over. 'Wij maken ons daar grote zorgen over. Eén geboortecentrum is namelijk onvoldoende. Wij knokken ervoor dat Enschede en één van de ZGT-ziekenhuizen, dus Hengelo of Almelo, die status houden. Het grootste punt is de bereikbaarheid vanuit de hele regio. Daar hebben we de afgelopen periode tijdens de zomerstop al een voorproefje van gehad. Als er nog maar veertig centra zijn in heel Nederland, wordt een thuisbevalling naar mijn gevoel een heel ingewikkelde kwestie. Wanneer je complicaties krijgt en iemand heeft snel medische hulp nodig moet de afstand overbrugbaar zijn', aldus Van der Wilden. (Bron: Twentse Courant Tubantia)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels