nieuws

700.000 Nederlanders stapten over naar andere zorgverzekeraar

Geen categorie

Begin dit jaar zijn iets meer dan 700.000 Nederlanders overgestapt naar een andere ziektekostenverzekeraar. Zij hebben daarmee een 'overstapwinst' van 50 miljoen euro gerealiseerd, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit staat in het Assurantie Magazine.

Het aantal overstappers is 110.000 hoger dan een jaar eerder, toen het percentage overstappers op 3,6% lag, tegen nu 4,3%. Volgens de NZa 'lijkt sprake te zijn van verscherpte prijsconcurrentie', al vindt de autoriteit wel dat de premie in 2010 relatief hard is gestegen: gemiddeld met 3,4% tot 1.095 euro (basisverzekering). 'Maar de NZa heeft geen reden te veronderstellen dat dit leidt tot hogere winsten voor de zorgverzekeraars', zo valt te lezen in de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt 2010. De toezichthouder voegt er direct aan toe nog onvoldoende inzicht te hebben in de ontwikkeling van het exploitatieresultaat van de zorgverzekeraars voor de jaren 2009 en 2010.

Verschuivingen
Er zijn momenteel 28 zorgverzekeraars, behorend tot elf verschillende concerns. In de marktaandelen hebben 'nauwelijks verschuivingen' plaatsgevonden. Het aantal verzekerden dat deelneemt aan een collectieve verzekering ligt op 64% en laat sinds enkele jaren een gemiddelde stijging van 2% per jaar zien. Sinds de invoering in 2006 daalt het aantal verzekerden met een aanvullende verzekering. Volgens de Marktscan geldt dit voornamelijk voor verzekerden die niet deelnemen aan een collectiviteit. Als mogelijke oorzaak wordt genoemd dat collectief verzekerden vaak forse kortingen krijgen als zij zich aanvullend verzekeren. Het statistiekbureau voor de zorgverzekeraars, Vektis, had eerder berekend dat zo'n 600.000 mensen van zorgverzekeraar zijn veranderd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels