nieuws

Brabant niet garant voor nieuwbouw ziekenhuis Bernhoven

Geen categorie

Ziekenhuis Bernhoven heeft eerder dit jaar vergeefs bij de provincie Noord-Brabant aangeklopt voor steun toen het ziekenhuis nog geen lening kreeg voor de nieuwbouw in Uden. De provincie wees het verzoek om garantstelling af.

Manon Velde van de raad van bestuur heeft dat vrijdag 17 september 2010 desgevraagd gezegd bij de viering van de ondertekening van de financieringsovereenkomst die het ziekenhuis uiteindelijk op eigen kracht met de Rabobank en ING heeft afgesloten. De nieuwbouw van het ziekenhuis kost 130 miljoen euro en is volledig gefinancierd. Ondanks de kritische opstelling van de banken valt de rente – dankzij de recente daling – lager uit dan gedacht, aldus Velde.

Kredietcrisismaatregelen
Een provinciewoordvoerder zegt dat het ziekenhuis een beroep wilde doen op de kredietcrisismaatregelen van de provincie. Het verzoek is afgewezen omdat Noord-Brabant zich wilde concentreren op stimulering van de woningbouw.

PS Limburg steunen wel
In Limburg vroegen al verschillende ziekenhuizen om steun van de provincie nadat die borg stond voor het sociaal plan van het noodlijdende Orbis Medisch Centrum in Sittard. De rechter oordeelde dat de waarborg geen staatssteun vormde. De ziekenhuizen redeneerden dat zorginstellingen vrij ruime mogelijkheden hebben om financiële steun te ontvangen van lokale overheden als de centrale overheid geen steun meer wenst te bieden. Provinciale Staten denken inmiddels ook serieus na over hulp aan het Atrium Medisch Centrum in Heerlen voor nieuwbouw en een verbouwing.

Begin bouw
De bouw van het ziekenhuis in Uden begint deze week officieel en oplevering staat eind 2012 gepland. Begin 2013 verhuizen de patiënten van de huidige locaties in Oss en Veghel naar Uden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels