nieuws

Column Michel de Haan

Geen categorie

Het ‘Nieuwe Rijden'

Het ‘Nieuwe Rijden'

Ik word er zo moe van …….

Het ‘Nieuwe Rijden' is helemaal hip, alle grote organisaties denken eraan of zijn er mee bezig. Wat is ‘Het Nieuwe Rijden'? 
Het ‘Nieuwe Rijden' stelt de berijder centraal, gaat over sturen op basis van output, omgaan met dynamische verkeerssituaties, slimmer rijden, zorgen dat de technologie geen barrière vormt en het bieden van een inspirerende leaseauto.

Hoe implementeer je het? Het belangrijkst is een nieuwe auto. Bij voorkeur een auto die anders is ingedeeld en rekening houdt met een meer taakgerichte manier van autorijden.
Wat kan helpen om draagvlak bij berijders te ontwikkelen, is kijken bij chauffeurs die al zo een nieuwe auto rijden. Over het algemeen is dit de eerste stap om vertrouwd te raken met het  ‘Nieuwe Rijden'. Met zo een referentiebezoek krijg je een goed beeld wat het ‘Nieuwe Rijden' inhoudt en welke eisen er gesteld worden aan de garage.

Voordat men echter zelf een auto gaat uitkiezen met bijbehorende garage is het belangrijk stil te staan bij verandermanagement. Raadpleeg de belangrijkste stakeholders en bepaal wat zij verwachten van het ‘Nieuwe Rijden' en wat hun bijdrage daaraan is. Gebruik dit als basis voor de aansturing van de veranderingen rondom het ‘Nieuwe Rijden' enz.

Begrijpt u het nog? Ik niet meer. Waarom zou je gaan kijken naar nieuwe auto's als je op een andere manier wilt rijden?

En toch is dit wat de meeste bedrijven doen als het gaat om het ‘Nieuwe Werken'. In een onderzoek van Boer&Croon in samenwerking met Microsoft, ‘Het Nieuwe Werken' (zie www.boercroon.nl), worden maar liefst 64 productiviteitsaspecten genoemd.
Onderzocht werd wat de belangrijkste knelpunten zijn. In de belangrijkste conclusies van het onderzoek komt de woorden werkplek, werkomgeving of werkplekconcept niet voor.
Waarom beginnen de meeste bedrijven dan toch met het bekijken van de uiterlijke verschijningsvorm van het ‘Nieuwe Werken'? Waarom kijkt men niet eerst naar de eigen organisatie en al die andere aspecten die te maken hebben met productiviteit en maken op basis daarvan een goede veranderplan en een goede onderbouwing van de eisen aan de nieuwe werkomgeving?

Michel de Haan is directeur van Procore huisvesting- en facility management b.v. (www.procore.nl)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels