nieuws

Column Philip van Klaveren

Geen categorie

Wat kost duurzaamheid?

Wat kost duurzaamheid? 

Het thema duurzaamheid is ook voor mij als facility manager van een zieken huis actueel. Het heeft wat mij betreft twee invalshoeken. De ene is ideologisch van aard. De andere is meer economisch van aard. Lang is er gesteggeld welke insteek de beste is, omdat de heersende mening was dat beide haaks op elkaar staan. Ik merk echter dat het niet uitmaakt welke weg je bewandelt als het doel hetzelfde is. Binnen ons ziekenhuis zijn na de personeelskosten de materiaalkosten een goede tweede. Het is dus in het belang van de organisatie om slim om te gaan met leveranciers, voorraden en producten. Toen ik een aantal jaren geleden bij een distributiecentrum van een retailer te gast was, begreep ik dat de THT-datum niet alleen voor de
volksgezondheid op bederfelijke producten staat. Het juist managen op deze datum voorkomt verspilling! Dit door zowel het beperken van ‘bedorven waar' als door het zo veel mogelijk beperken van voorraden en het just-in-time (tjonge, dat is lang geleden) leveren van goederen.

Al een aantal keren heb ik hier geschreven over de nieuwbouw, die er voor ons ziekenhuis zit aan te komen. De overgang naar een nieuw gebouw functioneert als een soort vliegwiel voor een keur aan duurzaamheidsinitiatieven. Ik denk even aan het verregaand papierloos/-arm maken van de zorgondersteuning door het elektronisch beschikbaar maken van patiënt- en patiëntgebonden informatie. Maar ook de hightech-oplossingen in het energieconcept liegen er niet om: het benutten van warmte-koudeopslag voor onze koeling en verwarming levert een grote bijdrage aan het verminderen van het energieverbruik van het pand en de processen die zich erin afspelen.

Ik weet het, het lijkt niet veel. Maar ook de energiezuinige automatische verlichting zal op de  flexkantoorvloeren worden toegepast. En als ledverlichting echt klaar is om te worden toegepast als basisverlichting, proberen we dit alsnog in te passen.

Helaas hebben we nu nog even te maken met gebouwen van meer dan vijftig jaar oud, die absoluut niet gebouwd zijn vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Vanuit de afdeling Inkoop spreken we onze leveranciers zo goed mogelijk aan op hun duurzaamheidsbijdrage.
Maar zoals ik al aangaf: economisch moet het ook een beetje kloppen. Daarom zijn we nu binnen de zorgafdeling bezig de lokale magazijnen weer opnieuw in te richten. Hierbij blijkt soms de
helft van de materialen overbodig. Het lijkt een modegril, maar dergelijke opschoon-/revitaliseringsacties brengen naast veel positieve saamhorigheidsenergie ook geld op!

Ik stap op de fiets en ga in mijn hoofd nog even na welke acties er nog uitgevoerd moeten worden om het dubbele glas op de eerste en bovenverdieping te realiseren en het isoleren van de kap voor elkaar te krijgen. En al haal ik dat er niet economisch uit, comfortabel is het wel!

In deze column geeft ir. Philip J. van Klaveren, Manager Facilitair Bedrijf Meander Medisch Centrum in Amersfoort, zijn visie op facilitaire onderwerpen. Hij schrijft zijn column op persoonlijke titel.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels