nieuws

CZ stopt met borstkankerzorg in 6 ziekenhuizen

Geen categorie

Zorgverzekeraar CZ doet vanaf 2011 met zes ziekenhuizen geen zaken meer voor borstkankerzorg. Volgens CZ presteren deze ziekenhuizen op dat gebied onvoldoende. CZ bestempelt ook bijna 60 ziekenhuizen als matig, 23 zijn goed en 4 ziekenhuizen scoren het best.

CZ gaat haar klanten adviseren over de kwaliteitsverschillen in borstkankerzorg en ze informeren over welke ziekenhuizen het goed doen, welke matig zijn en met welke ziekenhuizen CZ per 2011 voor borstkankerzorg geen zaken meer doet. 'We vinden de ziekenhuizen waarmee we voor deze zorg geen contract sluiten gewoon op dat gebied niet goed genoeg voor onze verzekerden', zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ.

Specialisatie
Van der Meeren: 'Er zijn te veel ziekenhuizen die behandelingen blijven doen waarin ze niet goed zijn. Die zullen zich meer moeten specialiseren in behandelingen waarin ze wel goed zijn. De belangrijkste rol van een zorgverzekeraar is doelmatigheid en kwaliteit van zorg een impuls te geven. Wij zullen dan ook snel ook voor andere behandelingen de lat hoger gaan leggen. Steeds meer patiënten- en consumentenorganisaties maar ook artsen en ziekenhuizen zien specialisatie als middel om tot betere kwaliteit te komen. Als inkoper van zorg voor 3,3 miljoen klanten is het onze rol om flink druk op de ketel te zetten en zo te helpen om de zorg in beweging te krijgen en die kwaliteitsslag te maken.'

Openheid
Het beoordelen van de kwaliteit van zorg van ziekenhuizen is al jaren een heet hangijzer bij ziekenhuizen. De overheid wil dat alleen de beste ziekenhuizen nog bepaalde operaties mogen uitvoeren. Ziekenhuizen moeten zich specialiseren in de ingrepen waar ze goed in zijn. Andere operaties zouden ze moeten afstoten naar andere ziekenhuizen.
Er blijken grote verschillen te zijn in overlevingskansen van patiënten bij de verschillende ziekenhuizen. Informatie daarover wordt niet of nauwelijks openbaar gemaakt. Diverse patiëntenorganisaties roepen ziekenhuizen en zorgverzekeraars al jaren op om openheid van zaken te geven. Ziekenhuizen zijn bang die openheid te geven omdat ze vrezen dat patiënten hun medisch specialisten gaan mijden als blijkt dat die veel fouten maken, of er vaker dan gemiddeld niet in slagen patiënten te redden van de dood.
CZ is nu de eerste zorgverzekeraar die ziekenhuizen gaat straffen voor hun slechte prestaties. De verzekeraar wil op termijn meer typen behandelingen onder de loep nemen. 'De belangrijkste rol van een zorgverzekeraar is doelmatigheid en kwaliteit van zorg een impuls geven. Wij zullen dan ook snel ook voor andere behandelingen de lat hoger gaan leggen.'

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels