nieuws

Haags zorgcentrum erkent misstanden

Geen categorie

Zorginstelling Florence erkent dat het verpleeghuis Loevestein in de Haagse wijk Moerwijk ondermaatse prestaties heeft geleverd. Bewoners zijn er slecht verzorgd en onvriendelijk behandeld. Bovendien laat de bouwkundige staat van het pand te wensen over.

Dat liet Florence woensdag 1 september 2010 weten naar aanleiding van berichtgeving van Omroep West. De zorginstelling zegt dat de misstanden medio april aan het licht zijn gekomen en dat inmiddels maatregelen zijn getroffen om de situatie te verbeteren. Medewerkers die bij die ongewenste situaties waren betrokken, zijn ontslagen. Ook zijn er plannen om de verpleegafdeling grondig te renoveren.

Bedrijfsrecherchebureau
Naar aanleiding van die eerste melding liet Florence een onderzoek uitvoeren door het particuliere bedrijfsrecherchebureau Hoffmann BV, meldt de Volkskrant. De resultaten daarvan strookten met het verhaal van de klokkenluider. Vijf medewerkers, onder wie een afdelingsmanager, bleken zich te hebben misdragen tegenover demente bewoners. Ze zijn alle vijf ontslagen. Omdat ook de afdelingsmanager betrokken was bij het wangedrag, kon dit groepsproces een tijd onder de radar blijven, vermoedt Florence. Hoelang precies, is volgens woordvoerder Sander Eggenhuizen van de Haagse zorggroep (met 18 locaties) onduidelijk. Volgens Florence is de familie van de bewoners afgelopen voorjaar al geïnformeerd.

Schimmel
Ook de staat van de kamers waarin de dementerenden verblijven zou hemeltergend zijn: met kapotte stekkerdozen, po-stoelen die niet op de rem kunnen, vervuilde toiletten, schimmels op muren en plafonds en afbrokkelend gesteente. 'De combinatie van warmte en vocht kan binnen een paar dagen tot schimmelvorming leiden', reageert woordvoerder Eggenhuizen op deze aanklacht in de Volkskrant.

Geen incidenten
De SP-fractie in de Haagse gemeenteraad wil dat CDA-wethouder Karsten Klein maatregelen neemt. 'Dit zijn geen incidenten meer, de zorg in Den Haag is vaak een puinhoop', stelt raadslid Bart van Kent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels